Index Vakbarát Hírportál

Aki csipős ételt eszik, tovább él

2015. augusztus 7., péntek 11:44

Egy hét éven át tartó kínai kutatás során közel 500 ezer ember táplálkozási szokásait figyelték és elemezték. A kutatók arra jutottak, hogy a csípős ételek rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a hosszabb élethez. Azoknál az alanyoknál, akik heti egy-két napon ettek csípőset, 10 százalékkal csökkent a halál kockázata, míg az igazán hardcore, heti három-hét napi csipősétel-fogyasztók esetében 14 százalék volt a csökkenés.

Azért még ne kezdjenek el csilikrémmel fogat mosni: a nemzetközi tudóscsoport figyelmeztet, hogy a kutatás megfigyelésen alapult, vagyis ok-okozati kapcsolat még nem állapítható meg a csípős ételek és a hosszú élet között. A két dolog együttállását azonban érdemes tovább vizsgálni, már csak azért is, mert a csipős ételekről, például a csiliről már eddig is tudtuk, hogy számos jótékony hatással bír.

Nita Forouhi, a Cambridge-i Egyetem kutatója szerint például a csiliben is megtalálható kapszaicin antioxidáns, gyulladáscsökkentő és rákellenes hatású, a bélbaktériumokra is jó hatással van, és az elhízás ellen is véd. Forouhi szerint azt kell megvizsgálni, hogy

vajon a csípős ételek fogyasztása képes közvetlenül javítani az egészséget és csökkenteni a halandóságot, vagy csupán más étrend- és életmódbeli tényezők jelzője.

A kutatásból az is kiderül, hogy a csili volt a legnépszerűbb csipős étel a résztvevők között, de ez gyakran járt együtt más csipős ételekkel is. További előnyt jelentett a halandóság szempontjából, ha az alany frissen ette a csipőset, nem szárítva.

Rovatok