Index Vakbarát Hírportál

Ezek a békák a viperáknál is durvábbak

2015. augusztus 7., péntek 10:52

Retteghetnek a brazil őserdőkben portyázó ragadozók, mert lakik arrafelé két békafaj, amelyek nem egyszerűen mérget állítanak elő, hanem be is fecskendezik a hatóanyagot a támadó szervezetébe. A koponyáikból kinövő tüskék erősebb mérget juttatnak a testünkbe, mint a viperák. A legtöbb béka csak elfogyasztva mérgezi meg a támadóját. 

A két faj évtizedek óta ismert, de a kutatók csak most jöttek rá, hogy mérgezők. Carlos Jared, a brazil Butantan Intézet kutatója éppen vizsgálatokhoz gyűjtött be egyedeket, amikor erősen sajogni kezdett a keze, és öt órán át tartott a fájldalom. Mázlija volt, mert csak a kevésbé mérgező faj, a Corythomantis greeningi tüskéi lyuggaták át a bőrét. A másik, hasonló tüskékkel rendelkező Aparasphenodon brunoi mérge olyan erős, hogy abból

egyetlen gramm megölne 300 000 egeret, vagy 80 embert.

A béka ennél sokkal kevesebb méreganyagot állít elő, és még sokkal kevesebb jut belőle egy-egy tüskébe. Ennek ellenére a kutatók nem akarták kipróbálni, hogy milyen érzés rámarkolni a veszélyesebb fajra.

Bár nagyon sok kétéltű állít elő mérgeket, azok nem rendelkeznek hasonló mechanizmussal, amivel be tudnák juttatni a mérget más élőlények szervezetébe - fejtette ki Carlos Jared és kollégája, Edmund Brodie (Utah State University) a Current Biology című tudományos lapban. A tudósok most már azt is értik, hogy ennek a két fajnak miért nincs egyetlen természetes ellensége sem.

Rovatok