Index Vakbarát Hírportál

Nagy a káosz a Kutatók Éjszakája körül

2015. augusztus 7., péntek 21:01

A Kutatók Éjszakáját ma már mindenki ismeri, azt viszont kevesen tudják, hogy milyen és mennyi pénzből valósítják meg Magyarországon az EU-s rendezvényt évről évre. Idén lesz tízéves, és pont most sokkal kevesebb pénz jut rá. Az egyik főszervező is kiesett: az egységes kommunikáció ellenére eddig két külön konzorcium két külön pályázata hozta a pénzt a rendezvényre. A Tempus Közalapítvány és a Bay Zoltán kutatólabor nem tudott megegyezni, így most két külön weboldal fut, cserébe a megszokott meg nem frissül. A kutatók és tudománykommunikátorok bizonytalanok, a szervezés döcög, az MTA inkább a saját rendezvényét pénzeli.

Nemsokára itt az idei Kutatók Éjszakája, az ország legnagyobb tudományos rendezvénye. Aki nem ismerné: rengeteg cég, kutatólabor és tudományos intézet egy éjszakára megnyílik a laikusok előtt, és interaktív programokat, előadásokat szerveznek egész Európában, ugyanazon a  napon, több, mint 30 országban. A programsorozat idén lesz tízéves. 

Pont az évfordulón viszont egyelőre csalódottak lehetnek azok, akik felmentek a szokásos kutatokejszakaja.hu weblaprara. Mivel a regisztráció sok helyre kötelező, a helyszínek pedig hamar betelnek, nyár végén már érdemes nézegetni az oldalt, kikeresni a legjobb programokat. Most viszont még mindig a 2014-es programok töltenek be, és nyoma sincs annak, hogy szerveznék a 2015-ös eseményt.

Nemcsak késésről van szó,

idén ugyanis a Kutatók Éjszakája hivatalos weblapja nem a .hu végű, hanem a kutatokejszakaja.eu,

ami még fejlesztés alatt van, így archívum nélküli, sokkal fapadosabb verzió - és egyelőre úgy tűnik, jóval kevesebb a program is.

Tempus nincs, Bay van

A weboldalon feltűnő az is, hogy míg a korábbi években központi kapcsolattartónak a Tempus Közalapítvány volt megjelölve, most az új honlapon nem láthatóak. Utánajártunk, mi történt a háttérben, miért van egy elavult és egy teljesen új honlap, valamint kevesebb program. 

Kiderült, hogy a Kutatók Éjszakáját a gyakorlatban eddig is két külön pályázatból szervezték. Az egész rendezvény EU-s támogatásokból működött, amire a pályázatot az oktatással foglalkozó Tempus Közalapítvány és a kutatással foglalkozó Bay Zoltán Zrt nyújtott be. Utóbbi öt éve szállt be a szervezésbe, innentől mindkét pályázó nyert, egészen 2013-ig. Ekkor az EU módosította a feltételeket, és innentől két évre lehetett pályázni.

A 2014-15-ös két Kutatók Éjszakájának pályázatán azonban csak a Bay Zoltán nyert,

a Tempus formai hiba miatt lecsúszott.

A pályázatokat külföldi zsűri bírálta. Úgy tudjuk, a Tempus hiába fellebbezett, azt szeptemberre bírálták volna el, ami késő a szeptember végén tartott rendezvényhez.

30 millióval kevesebb van rá

A pályázatokkal a konzorciumok tagjai (egyik fél sem teljesen egyedül pályázott) korábban 100 ezer - 100 ezer eurót nyert (30-30 millió forint). 2014-ben még részt vett a szervezésben a Tempus, Támop-pályázattal (magyar kutatói támogatás) sikerült pótolni az uniós forrást.  

Országos rendezvénynél harminc millió forint nem sok mindenre elég: a Tempus ebből korábban a záróeseményen kívül a csatlakozott felsőoktatási intézmények rezsiköltségét, az előadók és egyes programok költségeit és az esemény kommunikációját fedezte. A legtöbb cég ingyen, a rendezvény hírneve miatt csatlakozott.

Idén viszont a Tempus kiszállt a szervezésből, így a Baynak egyedül kell megvalósítania a Kutatók Éjszakáját a tizedik évfordulóra. A az eddig használt kutatokejszakaja.hu doménről és a hozzá kapcsolódó Facebook-oldalról azonban nem tudott megegyezni a két konzorcium, ezért az új oldal. Úgy tudjuk, a Tempus pénzt kért volna a régi oldalért.

Mi lesz most?

Bár egyik konzorcium kiszállt, a Kutatók Éjszakáját 2015-ben is megtartják. Egyelőre jóval kevesebb és nehezebben kereshető program van a kutatokejszakaja.eu honlapon: főleg a Bay Zoltán kutatóközpont és partnerei láthatóak, a Tudományos Ismeretterjesztő Társaság (hozzájuk tartozik például a Planetárium is) szervez néhány dolgot Budapesten és vidéken, valamint az Óbudai Egyetem csatlakozott. Itt érezhető, hogy a Tempus 2015-ben több mint 70 intézményt koordinált.

Kardon Bélától, a mostani szervezés koordinátorától, a  Regionális Információs és Fejlesztő Tudásközpont (RCISD) tudományos igazgatójától (ez a szervezet is benne van a Bay konzorciumában) megtudtuk, hogy a honlapon még nem a végleges program látható, hivatalosan megkeresték a felsőoktatási intézményeket is,

szeptemberre mindenképpen bővülni fog a választék.

Megkerestünk néhány, a korábbi években a lebonyolításban egyes intézményekben résztvevő tudománykommunikátort is, akik szerint egyelőre látszik, hogy a Baynak nincs tapasztalata a rendezvény ilyen léptékű szervezésében, és döcögősen mennek a dolgok. Ráadásul, nemcsak a látogatók járnak rosszul az egész huzavonával: a kutatók és kommunikátorok heteket készülnek a rendezvényre, és egyelőre az egész a levegőben lóg, lehet, hogy feleslegesen dolgoznak. A szervezés idén teljesen más rendszerben zajlik, mind eddig, hiába van már rutin, nem használható, ahogy a korábbi dokumentumok sem.

A Tempus Közalapítványt is elértük, szerintük nem történt semmi különös, formai hiba miatt lecsúsztak a pályázatról, a doménről és a Facebook-oldalról pedig egyelőre nem tudtak megegyezni a Bay Zoltánnal. 

Ugyanígy, megkerestük a Magyar Tudományos Akadémiát is azzal a kérdéssel, miért nem támogatják a Kutatók Éjszakáját. Simon Tamás, az MTA kommunikációs főosztályvezetője elmondta, az MTA novemberben tartja tudományos ismeretterjesztő rendezvénysorozatát, a Magyar Tudomány Ünnepét, ezt szervezik, a Kutatók Éjszakája szervezőivel való együttműködésre viszont nyitottak, az MTA több kutatóintézete részt vesz rajta. 

Központi támogatás tehát az MTA részéről nincs, saját, hasonló, de fiatalabb rendezvényüket viszont idén megújítják: „a nagyközönséget érdeklő témákra koncentrálnak, például

oltásellenesség, ki- és bevándorlás, az Iszlám és a nyugat kapcsolata”.

Az egyelőre nem tiszta, mi lesz 2016-ban. Akkor ugyanúgy pályázatok alapján dől majd el, ki nyer pénz a szervezésre. Információink szerint a Tempus jövőre újra pályázna, hiába szálltak ki idén a rendezvényből.

Rovatok