Index Vakbarát Hírportál

Óriási halálzóna keletkezett a Mexikói-öbölben

2015. augusztus 7., péntek 13:22

A Mexikói-öbölben hatalmas oxigénhiányos terület alakult ki, ahol nyoma sincs az életnek. Az Egyesült Államok óceán- és légkörkutató intézete (NOAA) megállapította, hogy körülbelül 5500 négyzetmérföldön terül el a tengeri halálzóna, vagyis nagyobb területről van szó, mint Pest és Bács-Kiskun megye egybevéve.

Az élettelen terület azért lett ilyen nagy, mert a Mississippi folyó vízgyűjtő területén a heves júniusi esők rengeteg tápanyagot mostak ki a földekből. A foszfor és a nitrogén kiváló tápanyag a tengeri algáknak és egysejtűeknek, de amikor ezek elpusztulnak, a bomlásuk rengeteg oxigént von el a környezetükből.

Az idei halálzóna a tizenegyedik legnagyobb, amit eddig mértek, mondta Nancy Rabalais, aki három évtizede foglalkozik az öböl oxigénhiányos területének vizsgálatával. Ha ez nem lenne elég, a terület sokkal közelebb van a vízfelszínhez, mint máskor, és a vízben még kevesebb az oxigén, mint amennyi lenni szokott.

A vizet oxigénhiányosnak nevezik, ha literenként 2 milligramm oxigénnél kevesebb van benne, idén azonban feleennyi sincs, Rabalais szerint sok hely közel áll a nullához.

A halálzóna óriási mérete hatalmas kudarc az amerikai környezetvédelem számára, mert 2001-ben azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy 2015-re ötezer négyzetkilométerrel csökkentik a méretét. Ehhez képest a célkitűzés háromszorosa az idei érték.

Rovatok