Index Vakbarát Hírportál

Ilyen rusnya állatot még nem látott

2015. augusztus 9., vasárnap 14:23

A tengerek mélyét kutató biológusok találtak egy minden eddiginál rondább halat, ami úgy néz ki, mintha egy szétrothadt bakancsba beleállítottak volna egy törött golfütőt. A fejtetőről kinövő, világító végű pecabot jellemző a lámpáscsápú halakra. Ezekkel vonzzák a gusztustalan és hegyes fogakkal teli szájuk közelébe a zsákmányt.

Az eddig ismeretlen fajt a Mexikói-öböl északi részén fogták ki 1000-1500 méteres mélységben, amit alkonyzónának is hívnak, annyira sötét van ott. Mivel a napfény hiányában semmilyen növény nem él meg ott, az élőlények vagy egymásra vadásznak, vagy a föntről érkező hulladékot igyekeznek elfogyasztani.

A hal sok mindenben különbözik a többi lámpáscsápútól, azok általában vaskosak és gömbölydedek - írta a floridai Nova Southwestern Egyetem kutatócsoportja a tanulmányában. A tudósok három nőstény egyedet fogtak el, mindegyik 10 centiméternél rövidebb. Hímeket nehéz találni, mert általában berágják magukat a nőstény bőre alá, ahol parazitaként éldegélnek, mint valami csúnya pattanás. 

Tracey Sutton és Theodore Pietsch a halakra és hüllőkre szakosodott, Copeia című tudományos lapban mutatták be részletesen az új lámpáscsápú halat.

Rovatok