Index Vakbarát Hírportál

A kutyák is felismerik az emberi arcot

2015. augusztus 10., hétfő 13:47

Egy új kutatás szerint a kutyák az emberhez hasonlóan érzékelik, ha arcot látnak. Azt persze tapasztalati úton már jó ideje tudjuk, hogy a kutyák reagálnak az arcokra, a kutatók viszont most megfigyelték azt is, hogy hozzánk hasonlóan náluk is az agy egy specifikus régiója felel ezért.

Az Emory Egyetem csapata hat kutyát vetett alá funkcionális mágneses rezonanciavizsgálatnak (fMRI), miközben emberi és kutyaarcokról, illetve élettelen tárgyakról készült videókat mutogattak nekik. Azt vették észre, hogy a kutyaalanyok halántéklebenyének egyik területe jelentősen nagyobb aktivitást mutatott az arcok esetében, mint mikor tárgyakat látott a kutya.

Arra az agyterületre összpontosítottunk, amelyről tudjuk, hogy a főemlősök esetében kifejezetten az arcokra reagál, hogy megnézzük, a kutyáknál is van-e ilyen. És úgy tűnik, van

– mondta el Gregory Berns, a tanulmány egyik szerzője.

Ez az első alkalom, hogy az arcot látó kutyák viselkedését kísérleti úton is sikerült megmagyarzáni. Eddig kérdéses volt például, hogy valóban magukra az arcokra reagálnak-e, vagy csak azért változik meg a viselkedésük, mert az arcokhoz a várható eledelt társítják. Ha azonban ez lenne a helyzet, akkor a mostani kísérletben inkább az agy jutalomért felelős területe lett volna aktív. Ezzel szemben a legintenzívebben kisülő terület a látórendszerhez kapcsolódik, ami arra utal, hogy nem eltanult viselkedési formáról van szó.

Abban viszont még mindig nem biztosak a kutatók, hogy ez a tulajdonság az ember mellett töltött évezredek során alakulhatott-e ki, vagy pedig minden közösségi állatban alapvetően megtalálható. Berns szerint inkább az utóbbiról van szó. Úgy gondolja, hogy ha farkasokkal is sikerülne megismételni a kísérletet, náluk is ugyanezt találnák (farkasarcokkal kapcsolatban legalábbis). Azzal se foglalkozott a mostani kísérlet, hogy a különböző arckifejezéseket felismerik-e a kutyák, de egy korábbi kutatás szerint akár ez is lehetséges.

A kutyák már legalább 15 ezer éve az ember közeli társai, nem csoda, hogy nagyon sok kutatás foglalkozik a viselkedésükkel. Azt már korábban megfigyelték a tudósok, hogy a kutya is képes az emberi kisgyerekekhez hasonló érzelmekre, például a féltékenységre, és a gazdájára is hasonlóan tekint, mint egy gyerek a szüleire. Ráadásul már a beszéddel is próbálkozik.

Rovatok