Index Vakbarát Hírportál

Emberi sejtekből kaptak új kart a makákók

2015. augusztus 12., szerda 09:14

Bostoni kutatóknak sikerült makákók karját újraépíteni emberi sejtek felhasználásával. Ez az eredmény fontos lépés lehet a hatékonyabb emberi szervpótlás felé.

Ha ez sikerülne, igény szerint tudnánk regenerálódni

– mondta a kutatást vezető Harald Ott.

A kísérlethez a kutatók elődsejteket használtak, amelyek az őssejtekhez hasonlóan képesek többféle különböző sejttípussá fejlődni, viszont azoknál valamivel specializáltabbak. Ez azért jó Ottéknak, mert ugyan kevesebb sejtfajta állítható elő belőlük, azokat viszont könnyebb létrehozni, mint ha őssejteket használnának.

A majmos kísérlet során a kutatók az alanyként szolgáló állatok saját karjának lecsupaszított vázát használják, viszont emberi elődsejteket bírnak rá arra, hogy vérsejtekké, erekké, izmokká, kötőszövetté, idegsejtté és más alkatrészekké alakuljanak, behálózva a majmok karját. Ahhoz, hogy mindez működőképes lehessen, először vegyszerekkel kimossák az amputált, regenerálásra szánt karból az összes sejtet, hogy előkészítsék a terepet az újaknak.

Ottnak és csapatának korábban már sikerült ezzel a módszerrel belső szerveket előállítania, és idén júniusban az eljárás továbbfejlesztésével már egy működő patkányvégtagot is létre tudott hozni. A végcél persze az emberi végtagok pótlása, ezen az úton a fontos következő lépés a majomkar.

Az emberi alkalmazás még odébb van, de mivel a módszer képes az alany saját sejtjeinek a felhasználásával segíteni a regenerálódást, nagy haszna lehet, hogy csökkenti az új szervek kilökődésének kockázatát, és így közvetve a kilökődés megakadályozása miatt mesterségesen legyengített immunrendszer okozta veszélyeket is.

Rovatok