Index Vakbarát Hírportál

Levideózták a Repülő Spagettiszörnyet

2015. augusztus 17., hétfő 11:32

A BP olajtársaság dolgozói egy távirányítású mélytengeri robottal vettek videóra egy bizarr élőlényt, és azon nyomban elnevezték Repülő Spagettiszörnynek. Ez a lény egy paródiavallás istensége, a hívők szerint ő a világ teremtője.

Valójában a medúzákkal és korallokkal rokonsági kapcsolatban lévő, Bathyphysa conifer nevű fajról készült a felvétel Angola partjainál, 1220 méteres mélységben. Ez a lény - a korallokhoz hasonlóan - különböző többsejtű organizmusokból áll, és ezek összessége alkotja meg a videón is látható összetettebb szuperorganizmust.

Ebben a biológiai rendszerben minden szereplőnek megvan a maga feladata. A B. conifer esetében bizonyos organizmusok a táplálék elfogásában és elfogyasztásában vesznek részt, mások a szaporodásban.

A spagettiszörny ritka faj, a kutatók csak elvétve találkoznak velük, pedig elég nagyok, akár 40 méteresre is megnőhetnek. Két nagyobb részből áll: a fenti, gázzal teli buborék tartja fenn az organizmust, míg az alul lelógó csápok a táplálkozással foglalkoznak.

Rovatok