Index Vakbarát Hírportál

Az e-cigi kapudrog a dohányzáshoz

2015. augusztus 19., szerda 14:34

Az elektromos cigaretta egészségügyi kockázatot jelent, és arra bátorítja a kamaszokat, hogy kezdjenek dohányozni - állapította meg  Nancy Rigotti, a Massachusettsi Általános Kórház dohányzáskutatással és kezeléssel foglalkozó központjának igazgatója. Egy friss tanulmány azt bizonyítja, hogy az e-cigarettázó kamaszok később kétszer olyan valószínűséggel szoknak rá a dohányzásra, mint azok a társaik, akik nem próbálkoztak az elektromos cigivel - írja az MTI.

A szakemberek tíz Los Angeles-i középiskolában végeztek felmérést a dohányzási szokásokról. 2500 diákot kérdeztek ki egy év alatt háromszor. A kutatást a kilencedikeseknél kezdték 2013 őszén, az évfolyamba járó 14 évesek még nem szívtak hagyományos dohánytermékeket.

A kormány által szponzorált kutatás elején kilenc százalékuk, 220 gyerek mondta, hogy már legalább egyszer próbát tett az e-cigarettával. Azok a diákok, akik elismerték, hogy e-cigarettáztak, az év során

azokhoz képest, akik az év elején arról számoltak be, hogy nem kísérleteztek még semmilyen dohányzással.

„Kutatásunk eredménye arra enged következtetni, hogy az e-cigarettázó tinédzserek nagyobb valószínűséggel próbálkoznak meg a rendes cigarettával és egyéb dohánytermékekkel” - közölte a Journal of the American Medical Association (JAMA) folyóiratban kedden megjelent tanulmány vezető szerzője, Adam Leventhal, a Dél-kaliforniai Egyetem tudósa.
   
A világ népességének több mint fele számára elérhető az e-cigaretta, amelynek eladásából 2017-re már évi 10 milliárd dolláros bevétel származik.

Rovatok