Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták a legendás náci aranyvonatot

2015. augusztus 20., csütörtök 15:05

Évtizedek óta járják a lakosok Lengyelország délnyugati vidékét, és most nagyon úgy tűnik, hogy két férfi eredményesen túrázott a hegyekben: azt állítják, hogy megtalálták a nácik egyik kincses vonatát, ami a legenda szerint arannyal, drágakövekkel és értékes műtárgyakkal van telepakolva.

Történészek sohasem igazolták, hogy valóban létezett ilyen vonat. A legenda szerint a szerelvénynek egy titkos alagútrendszerben veszett nyoma 1945 májusában, amikor a szovjet haderő gyors távozásra kényszerítette a német katonákat.

A környékbeli önkormányzatnál úgy vélik, ezúttal tényleg találtak valamit, mert már két levelet is kaptak a kincsvadászokat képviselő jogi cégtől. A lengyel és a német férfi nem árulta el a nevét, és 10 százalékot kérnek a zsákmány értékéből, csak ennyiért hajlandók elárulni a vonat helyét.

A hivatal már felvette a kapcsolatot a tűzoltósággal és a rendőrséggel, hogy segítsenek a kincs biztonságos megszerzésében, ha már megvannak a koordináták. A vonaton robbanószerek is lehetnek, és a föld alatt felgyülemlett metángáz is robbanásveszélyes.

A vonat a Bagoly-hegy gyomrában lévő összetett alagútrendszerben lehet, amit a nácik nem tudtak befejezni. Akkoriban ez a terület még Németországhoz tartozott, és csak a világháború után csatolták Lengyelországhoz.

Rovatok