Index Vakbarát Hírportál

Eddig nem ismert kabócamajomfajt fedeztek fel

2015. augusztus 24., hétfő 21:56

Új kabócamajomfajt fedeztek fel Peruban, az Urubamba folyótól nyugatra elterülő esőerdőkben – jelentette a Jan Vermeer vezette expedíciót idézve az MTI.

 Az új faj a közeli folyóról a Callicebus urubambensis nevet kapta. Arcuk fekete, testük és farkuk vörösesbarna. A felfedezésről a perui Proyecto Mono Tocón állatvédő egyesület 2013-ban szervezett expedíciójának vezetői a Primate Conservation című szaklapban számoltak be.

A csoport először a folyótól keletre fekvő őserdőt kutatta át, itt újra felfedeztek egy 1914-ben már leírt, ám azóta elfeledett kabócamajomfajt, a Callicebus toppinit, amely korábban feltehetően Peru déli, Brazília nyugati és Bolívia északi területein élhetett.

Ezután az Urubamba folyótól nyugatra eső őserdőbe indultak, ahol a felfedezett új kabócamajomfaj jelentősen különbözik rokonaitól – közölte Vermeer. A kutatócsoport több családot is megfigyelt, fotókat, videókat készítettek róluk.

Egy vadásznak köszönhetően hozzájutottak az újonnan felfedezett faj egy példányának bundájához és koponyájához is, amelyet a limai természettudományi múzeumnak adtak át. 

Dél-Amerika legnagyobb majomcsoportját alkotják a kabócamajmok, 34 ismert faj tartozik közéjük, melyeket mindenek előtt szőrzetük színe különböztet meg egymástól. 

Rovatok