Index Vakbarát Hírportál

Nem találja ki, miből csinál vitamint a NASA

2015. augusztus 24., hétfő 13:41

Az űrhajósok élete nem egyszerű, és nagyon úgy tűnik, hogy a jövő sem arról szól majd, milyen könnyű két bolygó között utazgatni. A NASA 200 ezer dolláros támogatást szavazott meg egy olyan kutatásnak, melynek egyik célja, hogy kitalálja, hogy lehet ételt gyártani az emberi vizeletből.

A Nemzetközi Űrállomás lakói már ma is tulajdonképpen a saját izzadságukat és vizeletüket isszák meg újra és újra, de az ételt egyelőre még a Földről küldik fel nekik. Ez egy hosszabb úton, például a Marsig utazva már nem lenne lehetséges, így a kutatók komolyan foglalkoznak azzal, hogy oldják meg az utazók étrendjét úgy, hogy közben a hellyel is spóroljanak. Ez utóbbi azért fontos, mert arányait tekintve a víz és az étel űrbe juttatása különösen drága.

A most támogatott kutatás célja nem pusztán az étrend megreformálása, arra törekednek, hogy a vizeletből és a kilélegzett szén-dioxidból nyert alapanyagokból az űrhajósok számára hasznos anyagokat hozzanak létre egy különleges biokémiai folyamat segítségével.

Egy speciális, genetikailag élesztőbaktérium lehet a megoldás, ami egyrészt a 3d nyomtatókban is használható polimerekké, másrészt Omega 3s zsírsavvá változtatja a rendelkezésére bocsátott alapanyagokat, főleg az emberi forrásból származó lipideket. A baktériumok kitenyésztéséhez sem kell sok minden, egyrészt jelen van az emberi vizeletben, másrészt csak elegendő nitrogén kell a szaporításához. Az Omega 3s önmagában persze nem elég tápláló, de fontos kiegészítő lehet az utazók egészségének fenntartásához.

A NASA vállalása az, hogy a 2030-as évekig embert juttat a Marsra. Addig még elég sok mindent kell megoldani, az ellátás mellett igazából még se elég erős rakéta, se a marsi körülmények között jól teljesítő űrruha sem áll rendelkezésre.

Rovatok