Index Vakbarát Hírportál

Vörös lidérceket fotóztak az űrállomásról

2015. augusztus 25., kedd 10:47

Eddig általában a ritka és nehezen megörökíthető jelzőket használtuk akkor, ha a villámlás mellékjelenségéről, az úgynevezett vörös lidércekről beszéltünk, most azonban a Nemzetközi Űrállomás lakói pár nap alatt bebizonyították, hogy nem is olyan nagy dolog ilyesmit fotózni (csak fel kell hozzá menni 400 kilométer magasba).

A vörös lidércekről először 1989-ben készült felvétel, de az első színes fotóra 1994-ig kellett várni. Azóta sem készült sok olyan fénykép, amin a jelenség látható, bár tudunk magyar fotósról is, akinek sikerült megörökítenie a felső légkörben, látszólag felfelé csapó, vörös színű villámot.

A vörös lidérc a Wikipédia szerint is nehezen megfigyelhető jelenség, annak ellenére, hogy a viharfelhők felett, 40-50 kilométeres magasságban keletkeznek a nagyobb villámcsapások után. Akár 40-60 kilométeres vízszintes kiterjedésük is lehet, de az oszlop-, fa- vagy medúzaszerű formákat nehéz megörökíteni. A jelenség alig néhány ezredmásodpercig tart, ráadásul jó szögben kell állni, rá kell látni a felhők tetejére. Ez az űrállomásról elég egyértelmű, a földön állva azonban csak a vihartól jó pár száz kilométeres távolságot jelent a megfigyelőnek. Ja, és csak sötétben látjuk őket.

Az űrállomáson most (pontosabban augusztus 10-én) lefotózott lidércek különlegessége, hogy alig 3 perc telt el a két fénykép között, és a két lidérc egymástól jó messzire volt. Az egyik az USA Missouri (vagy Illinois, nehéz megmondani 2200 kilométeres távolságból) állama felett lévő viharfelhők felett jelent meg, a másik 2 perc 58 másodperccel később El Salvador partjainál. Egy héttel korábban szintén az űrállomás lakói fotóztak vörös lidércet, akkor épp Mexikó felett.

Pont az egyre gyakoribb fényképes megfigyelés az, ami miatt egyre többet tudunk a jelenségről. Korábban azt hitték, a vörös lidérc is egyfajta villám, ma viszont úgy gondolják a szakemberek, hogy hidegplazma-kisülésekről van szó.

Az első magyar vöröslidérc-fotókat Sopronból lőtték, egy lengyelországi viharban, 500 kilométer távolságból sikerült lefotózni a jelenséget. A Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézet csak 2007-ben több mint száz vörös lidércet figyelt meg, köztük az első néhány olyat, amelyet hazánk felett láttak.

Rovatok