Index Vakbarát Hírportál

Georadar is mutatja a náci aranyvonatot a föld alatt

2015. augusztus 28., péntek 17:39 | aznap frissítve

"Kilencvenkilenc százalékig biztos vagyok benne, hogy létezik a vonat, de egyelőre megállapíthatatlan, hogy mit tartalmaz a rakománya" - mondta  Piotr Zuchowski, a lengyel kulturális és nemz eti örökségi miniszter-helyettese, miután egyre több hír jelent meg arról, hogy Walbrzych közelében egy alagútban megtalálták a nácik egy ottfelejtett páncélvonatát

Piotr Zuchowski elmondása szerint látta a georadar-felvételeket, írja az MTI. A képeken egy több mint 100 méter hosszú vasúti szerelvény körvonalai rajzolódnak ki a föld alatt. A miniszterhelyettes azt mondta:   

Tényleg úgy néz ki, mint egy páncélvonat.

A vonatot megtaláló amatőr kincsvadászok szerint arról a legendás náci páncélvonatról van szó, amely 1945-ben tűnt el a környéken összerabolt kincsekkel a rakterében. Az a körülmény, hogy páncélvonatról van szó, valóban arra utal, hogy értéket képviselő tárgyak lehetnek rajta.

Ezek lehetnek értéktárgyak, műkincsek, de akár olyan levéltári anyagok is, amelyeknek létéről tudtunk, de amelyeket nem ismerünk, mondta a miniszterhelyettes, aki rendkívülinek nevezte a felfedezést.

Piotr Zuchowski óva intett mindenkit a kincsvadászattól. A szerelvényen veszélyes anyagok, például robbanószerek is lehetnek, és könnyen meglehet, hogy a vonat környékét aláaknázták. A miniszter felszólította a környéket az elmúlt napokban ellepő amatőr kincsvadászokat, hogy azonnal hagyjanak fel az ásással, mert azzal veszélybe sodorhatják testi épségüket.

Az első hírek után egész Lengyelországból érkeztek kincsvadászok a legendás náci aranyvonat feltételezett helyére, és több ponton is illegális ásatások kezdődtek. Pénteken rendőrök járőröztek a Walbrzych-Wroclaw vasútvonalon, amelynek 65-ös kilométerjelzésénél gyanítják leginkább a helyét.  A miniszterhelyettes közlése szerint megtették az első lépéseket a lelőhely biztosításához, de mindenekelőtt arról akarnak megbizonyosodni, hogy nincs robbanásveszély.

Andrzej Gaik idegenvezető, aki sokáig maga is kereste a hírhedt aranyvonatot, azt mondta: fél évig is eltarthat, amíg teljesen kiássák a földből a szerelvényt. Több szakértő úgy véli, a 70 éve az alagútban elrejtett vonat valószínűleg csak hadifelszerelést tartalmaz.

A vonat megtalálását egy lengyel és egy német kincsvadász jelentette be a múlt héten. Biztosítékot kérve a hatóságoktól arra, hogy megkapják a megtalált érték 10 százalékát, amely a lengyel törvények szerint jár nekik.

A hagyomány szerint a kérdéses vonat 1945-ben tűnt el. Tele volt az akkori német városban, Breslauban, (ma Wroclaw) összerabolt kincsekkel. A vonat az alsó-sziléziai hegyvidéken fekvő Ksiaz vára közelében betért egy alagútba, ahonnan soha nem jött ki.

Az alagutat később lezárták, és a helyet elfelejtették. Walbrzych közelében a második világháború idején működött egy földalatti ipari létesítmény szerteágazó alagútrendszerrel, mivel a háború végső szakaszában végrehajtott heves bombázások miatt az ipari termékeket a föld alatt kellett raktározni.

New Yorkban a Zsidó Világkongresszus (WJC) közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a náci vonaton esetlegesen talált minden értéket a jogos tulajdonosának kell visszajuttatni. "Nagyon reméljük, hogy a lengyel hatóságok minden szükséges lépést megtesznek arra az esetre, ha a vonaton haláltáborba küldött zsidóktól rabolt tárgyakat találnának" - hangsúlyozta Robert Singer, a WJC vezetője.

Rovatok