Index Vakbarát Hírportál

160 év összes hurrikánja egy térképen

2015. augusztus 30., vasárnap 16:54

Tíz éve történt, hogy a Katrina hurrikán elérte a Mexikói-öböl partvidékét, és óriási pusztítás mellett 4000 ember halálát is okozta. Azóta viszonylag csendes hurrikánszezonok voltak, legalábbis a klímatudósok szerint ez volt a feljegyzett amerikai hurrinkántörténelem leghosszabb csendes időszaka.

Ugyanakkor ez nem valami trend, puszta szerencse, figyelmeztetnek a kutatók, még akkor is, ha a mostani szezon is nyugodtabbnak ígérkezik a szokásosnál.

Legalábbis a világnak azon a részén: a Londoni Egyetem munkatársai szerint a Csendes-óceán északnyugati részén 2004 óta nem voltak olyan heves viharok, mint amilyenekre idén lehet számítani.

Sajnos a hurrikán a pusztítás erőssége mellett a kivédhetetlenségben a kiszámíthatatlanságban is hasonlít a földrengésekhez. Arról lehet csak térképet összeállítani, hogy hol volt már hurrikán, arról nem, hogy hol lesz.

A most közreadott térképen a különböző erősségű hurrikánok vonulási útvonalát lehet látni az elmúlt 160 évre vetítve. A hurrikánokat a szélerősség alapján sorolják kategóriákba. Az ábrákon a rózsaszín a leggyengébb, 119-153 kilométer/órás sebességű lökésekkel támadó vihart ábrázolja, a kék a 153 és 177 kilométeres, a világoszöld a hármas kategória (178-209 km/h), a sárga a 210-249 km/h-s sebességű, végül a piros a legerősebb, 250 kilométer óránkénti sebességet meghaladó, ötös kategóriájú viharokat mutatja meg.

Rovatok