Index Vakbarát Hírportál

Megvan a Plútó-szonda új célpontja

2015. augusztus 31., hétfő 09:43

A NASA kiválasztotta a New Horizons űrszonda új célpontját. A szonda júliusban repült el a Plútó mellett, 12 500 kilométerre közelítve meg a törpebolygót.

A terv szerint a New Horizons következő állomása a 2014 MU69, egy üstökösszerű objektum lenne. A NASA már korábban is gondolkozott rajta, hogy a szonda ezt az égitestet vizsgálhatná meg a Plútó után. Az ügynökségnél először felülvizsgálják a tervet, mielőtt hivatalosan is az MU69-et tennék meg a szonda új célpontjának.

A New Horizons júliusban részletes képeket készített és rengeteg tudományos adatot küldött a Plútóról, illetve a holdjairól: a Charonról, a Styxről, a Kerberoszról és a Hydráról.

Az MU69 nagyjából másfél milliárd kilométerre van a Plútótól. Az átmérője 45 kilométer lehet, és úgy vélik, egyike lehet azoknak az elemeknek, amikből a nagyobb égitestek, például maga a Plútó is kialakultak. Ilyenekből rengeteg van a külső Naprendszer egyik régiójában, az úgynevezett Kuiper-övben.

John Grunsfield, a NASA programigazgatója szerint az új küldetés lényegesen olcsóbb lenne, mint a New Horizons-misszió, ugyanakkor friss és izgalmas tudományos megfigyeléseket tenne lehetővé. Az űrszondában még van annyi hidrazin alapú üzemanyag, hogy eljuthasson az MU69-ig: a kutatók szerint  a szonda 2020 végéig is működőképes maradhat.

Ha a NASA vezetősége jóváhagyja a tervet, 2019 januárjában érhetik el az MU69-et.

Rovatok