Index Vakbarát Hírportál

3 űrhajós indult a Nemzetközi Űrállomásra

2015. szeptember 2., szerda 09:19

Három űrhajóssal a fedélzetén a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) indult szerdán egy orosz űrhajó – írja az MTI. A Roszkozmosz űrügynökség beszámolója szerint Szergej Volkov orosz, Andreas Mogensen dán és Ajdin Ambetov kazah űrhajós egy Szojuz–TMA–18M űrhajóval indult a kazahsztáni Bajkonurból.

Az űrhajó eredetileg gyorsított üzemmódban, kábé hat órával az indulás után csatlakozott volna az ISS-hez, de a tervet biztonsági okokból megváltoztatták. A Szojuz péntekre érheti el az űrállomást.

Ez az első alkalom, hogy dán űrhajós indult a világűrbe. Az orosz űrhajósnak viszont már az apja is űrhajós volt, aki 24 éve járt a világűrben. A legénység harmadik tagja Sarah Brightman helyett került a csapatba: a brit énekesnő még májusban bejelentette, hogy mégsem utazik turistaként az űrállomásra. Andrew Lloyd Webber zeneszerző volt felesége családi okokkal magyarázta az űrutazás lemondását. Az 54 éves előadó komoly felkészítésen is átesett az oroszországi Csillagvárosban, és 10 napot töltött volna az ISS-en.

Az űrállomáson ma hat űrhajós van: Gennagyij Padalka, Mihail Kornyijenko, Oleg Kononenko orosz, valamint Scott Kelly, Kjell Lindgren amerikai és Kimija Jui japán asztronauta. Az új legénység érkezésével kilencre nő az űrhajósok száma; ilyen létszámú legénység 2013 novembere óta nem volt az ISS-en.

Rovatok