Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták a folyami delfinek ősét

2015. szeptember 2., szerda 12:12

Olyan ősi folyami delfinfajt találtak, amely valószínűleg az óceánokban élt. Ez lehet az összekötő kapocs a ma is élő folyami  és óceáni delfinek között, vagyis a Isthminia panamensis lehet a folyami delfinek közvetlen őse.

Négy évvel ezelőtt, Panama partjainál Nick Pyenson, a Smithsonian paleobiológusa azt hitte, hogy egy már ismert delfinfaj, a cápafogú delfin fosszíliáit találta meg. Tévedett. Amikor visszatértek az amerikai fővárosba, akkor döbbentek rá, hogy korábban nem ismert fajt találtak.

Az állat sok hasonlóságot mutatott a ma is élő folyam delfinekkel. Ami különlegessé teszi, hogy ez a delfin az óceánokban élt. A delfin hatmillió évvel ezelőtt úszkálhatott Dél-Amerika partjainál, abban az időben, amikor az óceánok tengerszintje emelkedett.

A modern folyami delfinek közül mindegyik veszélyeztetett, az egyik (a kínai folyami delfin) talán már ki is halt. A múltban azonban elképesztő evolúciós utat jártak be: ugye a szárazföldi emlősökből alakultak ki az óceáni élethez alkalmazkodva, majd évmilliókkal később elmenekültek a túlzsúfolt óceánokból és széles, lapátszerű úszókat és hosszú orrot növesztettek, hogy könnyebben berendezkedjenek a szárazföldi (vagyis inkább a szárazföldeken lévő folyami) élethez.

Az Isthminia panamensis lehet a hiányzó kapocs az óceáni és a folyami delfinek között. Abból következtetnek erre, hogy az állat felépítése már a folyami delfinekhez hasonlít, de a terület, ahol találták inkább óceáni volt. A kutatók persze nem lehetnek biztosak abban, hogy megtalálták a folyami delfinek ősét, de egészen biztos, hogy legalábbis közeli rokont találtak.

Rovatok