Index Vakbarát Hírportál

Mágneses féregjáratot hoztak létre

2015. szeptember 4., péntek 11:14

Spanyol kutatók a világon először létrehoztak egy apró féregjáratot, amivel össze tudták kapcsolni a tér két pontját. A létrehozott féregjáraton az anyag nem, de az elektromágneses sugárzás át tudott jutni. Persze ennek nem sok köze van az Interstellar vagy a Star Trek féregjárataihoz, ahol az űrhajók fényéveket tehetnek meg igen rövid idő alatt. A kutatóknak azt sikerült elérniük, hogy létrehozzanak egy alagutat, amiben a mágneses mező egy ponton eltűnik, majd egy másikon ismét felbukkan – és bár ebben nincs űrhajó, ez is hatalmas teljesítmény.

A féreglyuk gyakorlatilag egy alagút, ami összeköti az univerzum két pontját. A kutatók a folyamatot eddig csak szimulálni tudták, de a közelébe se jutottak egy gravitációs féreglyuk létrehozásának. Nem meglepő, mivel ehhez hatalmas gravitációs energia kéne, és fogalmunk sincs, hogy lehetne ilyet előállítani. Az elektromágneses energia manipulációja viszont már jól megy. A Barcelonai Autonóm Egyetemen ezért döntöttek úgy, hogy laborkörülmények között teremtenek egy mágneses féregjáratot.

A fizikusok tavaly már elkönyvelhettek egy részsikert: létrehoztak egy alagutat, ami a mágneses mezőt eljuttatta egyik helyről a másikra, de ezek nem voltak igazi féregjáratok, mert a mágneses mező továbbra is észlelhető volt, miközben áthaladt az alagúton. A megfelelő metaanyagok és metafelületek használatával ezt a problémát is sikerült kiküszöbölniük. Vagyis

a mágneses vagy elektromágneses sugárzás egy adott forrásból megjelent a féregjárat egyik végén, és a kettő között nem volt észlelhető mágneses sugárzás.

Ezzel sikeresen megteremtették az illúziót, hogy a mágneses mező egy extra dimenzión jut át, mielőtt elérne a céljához. Furcsamód ez azt is jelentette, hogy az alagút végénél megjelent egy elszigetelt mágneses monopólus – vagyis egy olyan mágnes, aminek csak egy pólusa van.

Az eredmény igen meglepő, mert a természetben nem találhatók mágneses monopólusok. Az összhatás viszont azt mutatja, hogy létrejön egy mágneses mező, ami egy olyan dimenzión keresztül jut el az egyik pontból a másikba, ami kívül esik az általunk ismert három dimenzión.

– olvasható a hivatalos sajtóközleményben.

Az eredményeknek kézzelfogható haszna is lehet; felhasználhatják őket új típusú MRI berendezések gyártásánál, illetve célzott mágnesrezonanciás szkennelésekhez.

Rovatok