Index Vakbarát Hírportál

Mobillal gyógyítható a tengeribetegség

2015. szeptember 7., hétfő 14:36

Majdnem mindenki ismer olyat, aki émelyegni kezd hosszú utakon, repülőn vagy akár akkor, ha olyan játékot játszik napképernyős tévén, amiben sok az egyes szám első személyű nézetből követett mozgás. A tengeribetegségként is ismert tüneteket a látási ingerek és az egyensúlyérzékelés közötti ellentétek okozzák.

Autóban például ez akkor fordul elő, amikor az utas olvas, térképet néz, tehát nem kifelé néz az autóból. A szem ekkor az autó mozdulatlan belsejét látja, de az egyensúlyszerv azt jelzi, hogy az autó mozog. Viszonylag gyakori betegség, tízből három ember már tapasztalt ilyet élete során.

Az Imperial College of London kutatói rájöttek arra, hogy megszüntethető a tengeri betegség, ha elektromos jeleket küldenek az agy azon részébe, amely a mozgást érzékeli. Ezzel segítettek az agynak csökkenteni az ellentmondó jeleket, amelyet a szemtől és az egyensúlyszerrvtől kap.

Egyelőre még kísérleti fázisban van a módszer, de a kutatók szerint néhány éven belül bárki számára elérhető technológiáról van szó, hiszen teljesen egyszerű eszközök kellenek hozzá. A jövőben még az is elképzelhető, hogy a saját mobiltelefonnal megelőzhető a tengeri betegség, az elektromos jeleket pedig a speciális, erre a célra kifejlesztett fülhallgatón keresztül juttatják el az agy megfelelő részére.

A kutatásban az önkéntesek tíz percig hordtak olyan sapkát, amelyen  elektródák voltak. Ezután forgószékben ültek, amely képes előidézni a tengeri betegséget. A kezelés után kevésbé jött elő rajtuk a betegség.

Rovatok