Index Vakbarát Hírportál

13,2 milliárd éves galaxist találtak

2015. szeptember 8., kedd 17:09

Az eddigi legtávolabbi galaxist fedezhették fel a California Institute of Technology (Caltech) kutatói. A csillagászok hosszú évek óta keresik az univerzum legöregebb csillagait, galaxisait. 

Az EGS8p7 több mint 13,2 milliárd éves lehet, állítja Richard Ellis professzor, ami egészen elképesztő tekintve, hogy magát a világegyetemet 13,8 milliárd évesnek becsülik. A galaxist a Hubble és a Spitzer űrteleszkópok általá készített képekben azonosították. Hosszú és bonyolult folyamat volt megállapítani a vöröseltolódást, ehhez a Hawaii W.M. Keck csillagvizsgálót használták.

A vöröseltolódás vizsgálata nagyon fontos a csillagászatban, távoli égitestek vizsgálatánál használják, mivel a messzi galaxisok színképe a vörös felé tolódik. Ugyanakkor a legtávolabbi galaxisoknál bonyolulttá válik a megfigyelés.

A csillagászok ugyanis egy múltbeli állapotot figyelnek meg, amikor az univerzum még másmilyen tulajdonságokkal bírt. például más sebességgel tágult. Emiatt ütközik nehézségbe a távoli objektumok megfigyelése és korának megállapítása.

Az EGS8p7 vöröseltolódása 8,68-es értéket mutatott. Mostanáig a 7,73-es volt a legnagyobb, amit megfigyeltek.

Rovatok