Index Vakbarát Hírportál

Előbb hal meg, aki hétvégén kerül kórházba

2015. szeptember 8., kedd 09:13

Egy friss kutatás megállípította, hogy az úgynevezett hétvégehatás (miszerint hétvégente többen halnak meg a kórházakban, amiatt, mert kevesebb az orvos), terjeszkedett és már a péntek és a hétfő is azok közé a napok közé esik, amikor jobb nem kórházba kerülni, írja a  Quartz.

Az angol kutatás szerint, azok az emberek, akik szombat vagy vasárnap kerültek kórházba, 10-15 százalékkal nagyobb eséllyel haltak meg 30 napon belül, mint azok, akik a hétköznapok valamelyikén kerültek be. A számok azt mutatják, hogy közel 11 ezerrel többen haltak meg azokon a napokon, amikor kevesebb kórházi dolgozó volt munkában, mint amikor teljes erővel működött az ellátás. Természetesen felhívja a kutatás arra a figyelmet, hogy sok haláleset sehogy sem lett volna elkerülhető. 

Az is kirajzolódik, hogy sokszor a hétvégi ügyelet nem léte okozza a tragédiákat, ugyanis ha valaki az intenzív osztályra kerül be egyből, nagyobb eséllyel marad életben, mintha a sima járóbeteg-ellátáshoz kerül. Ott ugyanis csak egy-két nővérke és orvos dolgozik a hétvégén, és több emberre kevesebb orvos jut. 

Rovatok