Index Vakbarát Hírportál

Nagyon veszélyes a kevés alvás

2015. szeptember 9., szerda 10:20

A gyerekek heti tíz órával kevesebbet alszanak az iskolai időszak alatt, mert túl korán kezdődnek az órák. Paul Kelley, az Oxford Egyetem alvás- és idegkutatási kutatója szerint ez kialvatlanabbá teszi a gyerekeket, mint egy 24 órás műszakban dolgozó fiatal orvost.

A megoldás egyszerű, kezdjék később az iskolát. A következő generációknak javulna az életminősége, ha a kisiskolások 8:30 után, a tizenéveseknek 10 órakor, a 18 év felettieknek 11 órakor kezdődének az óráik. Kelly több egyetem idegkutatójával közösen jutott erre a következtetésre.

Kutatásaikban több mint száz iskola diákjait kérdezték ki, ez volt az eddigi legnagyobb ilyen témájú vizsgálat. Felhasználták a legújabb idegrendszerrel kapcsolatos felfedezések eredményeit is, így pontosabb képet kaphattak, milyen hatással van a gyerekekre a kevés alvás.

Tíz évesen a gyerekeknek még megfelel a 9-17 óráig tartó iskolai rendszer, az ilyen korú gyerekek felkelnek és elmennek az iskolába. Ugyanez az életmód jellemző a legtöbb felnőttre. A tizenéveseknek azonban teljesen másra van szükségük. A három órával későbbi kezdéssel lesz természetes a fiatalok életritmusa. Ha ezt nem vesszük figyelembe, akkor a gyerek frusztrált, kimerült, ideges lesz, meghízhat, vagy éppen túlságosan lefogyhat és magas vérnyomás is kialakulhat nála.

Komoly társadalmi probléma ez, a nyugati társadalmakra amúgy is jellemző a kialvatlanság, de a 14-24 éves korosztályra ez fokozottan jellemző. Komoly egészségügyi problémák hátterében ez a folyamatos kialvatlanság áll. Ha a gyerek hat órát alszik naponta huzamosabb ideig, megváltozhat a gének működése. Napi 8,5 órát alvó gyereknél ez a kockázat nem jelenik meg. Még a fiatal korban kialakuló skizofréniát is kapcsolatba hozzák a kialvatlansággal.

Rovatok