Index Vakbarát Hírportál

Kínai partnert talált Dr. Fejátültetés

2015. szeptember 13., vasárnap 20:03

Még 2017 decembere előtt megtörténhet az első fejátültetés Kínában, amennyiben az előkészületi kutatások és kísérletek sikeresek lesznek - közölte újságírókkal Zsen Hsziao-ping, aki olasz kollégájával készül az eddig példa nélküli műtétre, írja az MTI.

A fejátültetés ötlete nem annyira új, Sergio Canavero, a Torinói Fejlett Neuromodulációs Csoport vezetője 2013-ban közölte először, hogy szerinte egy effajta műtét legkorábbi lehetséges időpontja 2016-ban lehet. A legutóbbi nyilatkozatok szerint azonban több időre, több tudásra van szükség ahhoz, hogy a siker esélyével fogjanak bele. A bejelentést a Sciencealert.com szerint az orvostársadalom többsége kétkedve fogadta.

Az újdonság a sztoriban annyi, hogy Canaveróhoz csatlakozott Zsen Hsziao-ping, Harpin egyetemi kórházának a sebésze is. A terv az, hogy ha minden jól megy, akkor az északkelet-kínai Hejlungcsiang tartomány fővárosának, Harpinnak az orvosi egyetemi kórházában hajtják végre a műtétet.

Zsen Hsziao-ping egyébként nagyon sikeresnek számít a fejátültetések világában: 2013 óta 1000 ilyen műtétet végzett el egereken, és azt nyilatkozta, hogy még idén főemlősökön is szeretne ilyen műtéteket elvégezni. Mindez azért is tűnik elég ambíciózusnak, mert bár nagy számnak tűnik az 1000, de a műtött egerek közül

egy sem élt tovább a műtét után pár percnél.

Hsziao-ping mindenesetre lelkesnek tűnik, és azt nyilatkozta, hogy egyre jobb technikával képes végrehajtani a műtétet. Ez a főemlősők esetében különösen fontos lesz, hiszen az első majom, akin 1970-ben sikeres fejműtétet hajtottak végre, 9 nappal élte túl a műtétet lélegeztetőgép segítségével.

A bonyolult operációra önként jelentkező 30 éves orosz férfi, Valerij Szpirodonov programozó ritka, gyógyíthatatlan genetikai betegségben, spinális izomatrófiában, vagyis akut gerincvelői izomsorvadásban (Werdnig-Hoffmann-kór) szenved, állapota egyre romlik. A már teljesen lebénult, elsorvadt testű Szpiridonov abban reménykedik, hogy fejét sikerül átültetni egy egészséges ember testére, és összekötni agyvelejét a donor gerincvelőjével.

Hunat Batjer az amerikai sebészszövetség elnöke azt nyilatkozta az Independentnek, hogy szerint Szpirodonov jobban tenné, ha inkább nem vetné magát alá a műtétnek, még akkor sem, ha meg van győződve arról, hogy ez a legjobb megoldás.

Senkinek nem ajánlanám ezt a műtétet, és én sem hagynám, hogy végrehajtsák rajtam, ha olyan helyzetbe kerülnék, mivel elég sok olyan dolog van, ami rosszabb a halálnál

- mondta.

Rovatok