Index Vakbarát Hírportál

Így néz ki a Grand Canyon légballonról

2015. szeptember 13., vasárnap 22:01

Egyedülálló fotót készített GoPróval a Grand Canyonról egy négyfős csapat. Ráadásul az egész projektet elmesélte egyikük a Redditen, amiből kiderült, hogy majdnem nem lett belőle semmi, mert a hélium négyszer annyiba került,  mint amivel először terveztek. És ez még semmi.

A ballonra erősített okostelefon GPS-ét használták, hogy kövessék a telefon helyét (utólag írták ki a memóriakártyára ezeket az adatokat). Ezzel ma már 100 ezer lábig, azaz harminc kilométerig jók, így bőven elég követni egy ballont. Nehezebb dolog volt rájönni, hogyan kommunikálnak majd a telefonnal, ehhez egy appot használtak (olyasmit, mint a myTracks, pontosan már nem emlékeznek). Így amikor a telefon visszaért olyan magasságba, ahol már újra fogni lehetett a mobilhálózatot, tudhatták hol van. Az előkészületekről videót is csináltak:

Az egészet még 2013 júniusában tervezték, elvileg úgy landolt volna a telefon, hogy a beérkezésnél van telefonos lefedettség. A lefedettségtől az AT&T-től (amerikai mobilszolgáltató) szerzett térkép azonban nem volt pontos, így a telefon sosem jelentkezett be, amikor visszaért. A landolás végül 80 kilométerre volt a starthelytől, nem nem találták meg a telefont.

Két évvel később viszont egy AT&T-nél dolgozó nő túrázott arra és megtalálta a kopár sivatag közepén. Bevitte magával a munkahelyére, és beazonosította, hogy kihez tartozik. Így pár héttel ezelőtt jutottak hozzá a képhez, két évvel a felbocsátás után.

Rovatok