Index Vakbarát Hírportál

Kettős meteorbecsapódás sem hozta el a világvégét

2015. szeptember 15., kedd 14:29

Sokan még kettős szivárványt sem láttak, így talán elképzelni sem tudják, mire találtak bizonyítékot svéd kutatók. Azért elmondjuk: a tudós svédek szerint 458 millió évvel ezelőtt két meteor szinte szinkronban ugyanakkor csapódott bele a Földbe.

A Göteborgi Egyetem kutatói erre két meteorkráter elemzése után döbbentek rá. A két kráter egymástól alig néhány kilométernyire fekszik, a karambol idején ráadásul nagyjából 500 méter mély tenger hullámzott a terület felett.

A ma Jämtlandnak nevezett területen lévő kráterek egyike hatalmas, mintegy 7,5 kilométer átmérőjű, de a kisebb is 700 méteres. A ma már szárazföldi területről begyűjtött minták elemzésekor kiderült, hogy a becsapódási kráterek ugyanakkor keletkeztek: a talajrétegek is megegyeznek, és az azóta leülepedett, felgyülemlett új rétegek is ugyanolyanok a két helyszínen.

A kutatók szerint a két becsapódó űrszikla valahonnan a Mars és a Jupiter közti területről származhatott, valószínűleg két aszteroida ütközésekor álltak a Föld felé tartó pályára. A becsapódás erejét jellemzi, hogy a meteorok kipasszírozták maguk alól a vizet, és a keletkezett kráterekbe jó 100 másodpercig nem is áramlott vissza a víz. Aztán mikor végre mégis, a hatalmas hullámokban alaposan összekeveredett a meteoritok kőzetanyaga, és a földkéregből kiszakadó kőzet, mondta Erik Sturkell, a tanulmány egyik szerzője.

Rovatok