Index Vakbarát Hírportál

Áltudományt és 18+-os bulvárt ajánl az erkölcstankönyv az ötödikeseknek

2015. szeptember 16., szerda 08:45

Az ötödikes erkölcstankönyv egy mérsékelten eredeti online bulvármagazint ajánl a 10-11 éves gyerekeknek, amelyben ezotéria, celebhírek és szextanácsok váltakoznak áltudományos kamupszichológiával. Ha vízilovas személyiségrajzokról van szó, az OFI állami tankönyvei a 18+os karikákat is hajlandóak zárójelbe tenni.

Kedves gyerekek, érdekel titeket, hogy milyenek is vagytok igazából? Hát akkor miért nem írjátok be a keresőbe, hogy „személyiségteszt”? Ott van rögtön a szilikonmellbimbó és a mélytorokspray között, a heti sulihoroszkóp mellett!

Mint azt Natii nevű olvasónk kiszúrta, az ötödikes erkölcstan tankönyvnek rögtön az első fejezete hasznos tanácsokat ad a fejlettebb önismeretre kiéhezett minikamaszoknak:

Az ajánlott neon.hu szerkesztői sem gondolták valószínűleg, hogy állami tankönyv fogja kanonizálni kiadványukat. Az ötödikesek helyett a kiadó szerint is jóval nagyobbakhoz, 14 és 24 év közötti lányokhoz és fiúkhoz szól az oldal. Hogy mi van benne? „Sztárhírek, pletykák, érdekességek a fiatalok világából. És még sok minden más is!”

És tényleg. A címoldalról most éppen megtudható, hogy jönnek a szexrobotok, hogy egyre több betépett kisállat kerül orvoshoz, és a szerkesztők sokféle szexkiegészítőt is ajánlanak, mint például a mélytoroksprayt:

„Szeretnéd kipróbálni a pornófilmek legendás kunsztját, de problémás, mert érdekes módon majd' megfulladsz közben és nem tudsz az öklendezéstől a barátodra koncentrálni? Itt a megoldás! Egy eperízű fújás a torkod mélyére és az máris kellemesen ellazul, elnyomva a reflexeket, hogy aztán vadul és akadálymentesen vethessétek bele magatokat az éjszakába.”

Lehet, hogy az ötödikesek ezt valahol már mind sejtették, és különben is, ki az a szerencsétlen, aki tankönyvből keres tippeket, hogy mit nézzen az interneten? Lehet mondani, de egyrészt ez azért erős túlzás, másrészt akkor minek vannak tankönyvek, harmadrészt meg elég fura, hogy az állami tankönyveket készítő Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet így próbál túlesni a szexuáledukáción.

Maguk az ajánlott személyiségtesztek is éppen olyanok, mint amilyenekre egy lakossági horoszkópokat szakmányban kínáló oldaltól elvárható. A tankönyv által javasolt egykérdéses (!) tesztekből például kiderül, hogy a személyiségről sokat elmond, hogy az állatkertben ki melyik állatot nézi meg először. Ha a vízilovat, az azt jelenti, hogy „nagy akaraterővel rendelkezel, céltudatos vagy, és mindenbe 110%-ot adsz a célod elérése érdekében. Gyakran azonban annyira fejjel rohansz a falnak, hogy a következmények sem érdekelnek”.

Azt tudták egyébként, hogy aki autóval utazik legszívesebben, az „rendelkezik egy állandó, pozitív belső izzással, ami segít az életben megvalósítani azt, amit szeretne, csak nem bírja, ha kicsúszik a kezéből az irányítás, és a fölösleges totojázástól is a falra mászik?”

Az ötödikesek már tudják, tanulták az iskolában.

Rovatok