Index Vakbarát Hírportál

63 fényévnyire lévő bolygóról készült felvétel

2015. szeptember 17., csütörtök 08:51

Soha ilyen jó anyag nem készült még ilyen messzi bolygóról: 63 fényév távolságból sikerült lekapnia egy gázóriást egy chilei teleszkópnak.

A felvételt másfél év anyagából sikerült összerakni, a Jupiternél 10-12-szer nagyobb gázóriás 22 földi év alatt tesz meg egy kört a saját csillaga körül. A képeket 2013 novembere és 2015 áprilisa között rögzítették a csillagászok.

A felvétel elsőre igényel némi magyarázatot. A bolygó a mozgó fehéres pötty, a központi csillag pedig ki lett takarva: koronagráf nélkül ugyanis a fénye egyszerűen túl erős lenne ahhoz, hogy bármi mást látni lehessen, ami közel van hozzá. A bal oldalon lévő fekete paca tehát a kitarkart csillag.

A Gemini űrtávcső felvétele azért egészen zseniális, mert az exobolygókat általában nem így, közvetlenül szúrják ki a csillagászok, hanem azt az ezredszázaléknyi fényerő-csökkenést figyelik, amit a csillag előtt elhaladó bolygók okoznak.

A Beta Pictoris b nevű bolygó amúgy a rendszer egyetlen bolygója, de egy halom egyéb dolog is kering, üstökösök mellett gázfelhők és gyűrűanyag-maradékok száguldoznak a Festő csillagképben található csillag körül.

Rovatok