Index Vakbarát Hírportál

Kiosztották az idei anti-Nobel-díjakat

2015. szeptember 18., péntek 11:10

Épphogy elindult Habony Árpád közéleti lapja, a 888.hu, máris nagy a találgatás, vajon miért pont ezt a nevet kapta. Most új lehetőséggel bővült a verseny. A friss jelölt váratlan helyről, a citrom-Nobelnek is nevezett IgNobel-díj átadójáról érkezett. Az idei díjazottak között ugyanis szerepel egy kutató, aki kiszámolta, lehetett-e tényleg 888 gyereke Iszmáil marokkói szultánnak!

Mindenki nyugodjon le, kiderült, hogy lehetett. Elisabeth Oberzaucher, a Bécsi Egyetem matematikusa volt erre kíváncsi. A szultán 1727-ben véget ért, közel 30 éves uralkodása alatt nemzett ennyi utódot a konzervatív (!) becslések szerint. A kutató kiszámolta, hogy nemhogy fizikailag belefért a mutatvány, de ehhez elég volt 65 asszony is – márpedig Iszmáil szultán háremében 444 500 nő élt.

A péntekre virradóra 25. alkalommal megrendezett gálán ezen kívül olyan témákat is díjaztak, mint a méhcsípés vizsgálata vagy az emlősök átlagos vizelési ideje. A Harvard Egyetemen tartott gálán szokás szerint idén is megjelentek valódi Nobel-díjjal jutalmazott tudósok is – írja az MTI.

Michael Smith-t a Cornell Egyetem végzős hallgatóját a 2012-es méhszúrásos vizsgálatáért díjazták. Az elkötelezett tudós 200 alkalommal szúratta meg magát méhekkel, hogy megállapítsa, a legfájdalmasabb területek az orrlyuk, az alsó ajak és a nemi szervek. 

Patricia Yang amerikai kutató fizika kategóriában kapta meg az elismerést. Arra jött rá, hogy az emlősök húgyhólyagja átlagosan 21 másodperc alatt ürül ki. A hollandiai Max Planck Intézet három nyelvésze, Mark Dingemanse és kollégái pedig arra figyeltek fel, hogy a világ szinte minden nyelve használja a "huh" szót.

Az 1991-ben alapított IgNobel a Nobel-díj amerikai paródiája, a nemzetközi tudományos élet olyan szereplőinek ítélik oda évente, akik tevékenysége látszólag értelmetlen felfedezésekhez, használhatatlan találmányokhoz vezetett, egyúttal mulatságosnak tűnik. Az alapítók honlapján is közzétett mottó szerint elnyeréséhez a kutatóknak "először meg kell nevettetniük az embereket, majd elgondolkodtatni őket". Az IgNobel eredményhirdetése minden évben a Nobel-díjat megelőző héten zajlik a Harvardon.

Rovatok