Index Vakbarát Hírportál

David Attenborough is rezsit csökkentene

2015. szeptember 22., kedd 10:54

Mi, akik aláírtuk ezt a kiáltványt, úgy hisszük, hogy a globális felmelegedés jelentős gazdasági teher és az adófizetők kiadásainak növelése nélkül is leküzdhető. A klímaváltozás ésszerű megközelítése nemcsak kifizetődő, de gazdasági előnnyel is jár a világ nemzetei számára.

– írja David Attenborough abban a nyílt levélben, amit több tucat másik tudós is aláírt. A Globális Apollo Program támogatására kérik a világ vezető nemzeteit, hogy a megújuló energia tíz éven belül olcsóbb legyen a szénnél. Arra kérik a kormányokat, hogy a decemberben Párizsban megrendezésre kerül klímakonferenciára készülve járuljanak hozzá ehhez a pozitív, praktikus kezdeményezéshez.

Becsléseik szerint a terv megvalósításához a vezető kormányoknak évente összesen 15 milliárd dollárt kell befektetni a tiszta energiatermelés kutatásába és fejlesztésébe. A hadászati és védelmi kiadásokat veszik elő, erre ugyanis globálisan 100 milliárd dollárt költenek el a világ kormányai minden egyes évben. Emellett valóban aprópénz lenne évi 15 milliárd dollár.

Attenborough hosszú távon gondolkozik, és úgy látja, hogy ez a befektetés a jövőben nagy megtakarítást jelent majd a kormányoknak. Ami ennél is fontosabb,

egy jól koordinált K+F terv több milliárd fogyasztó hó végi energiaszámláját csökkentheti.

Vagyis a tudós a rezsicsökkentéssel belibbentésével kampányol a grandiózus terv mellett. Az biztos, hogy van hová fejlődni, mert a kutatásra szánt közpénzek kevesebb mint 2 százalékát fordítjuk a megújuló energiára, és a magánszektor is viszonylag keveset költ erre a célra.

Rovatok