Index Vakbarát Hírportál

Szuperhold-fogyatkozás lesz vasárnap

2015. szeptember 27., vasárnap 00:53

Ritkán történik olyan, hogy a szuperhold (amiről tudjuk, hogy nem létezik hivatalos, csillagászati szakkifejezésként, de ez ne szegje kedvünket) pont egybe esik egy teljes holdfogyatkozással, és ezt szinte teljesen végig is követhetjük Magyarország területéről is.

Kezdjük az alapokkal. Szuperholdnak nevezik (a csillagászokon kívül mindenki) azt, mikor a Hold a Föld körüli, ellipszis alakú pályájának a Földhöz legközelebb eső szakaszán van, ez most hétvégén mindössze 356 876 kilométert jelent majd. Nem, nem lesz akkora, mint három alma, nem söpri el a dagály a világot, meg úgy általában nem lesz világvége, egész egyszerűen egy kicsit (a számítások szerint 14 százalékkal) nagyobbnak, és egy kicsit (nagyjából 30 százalékkal) fényesebbnek tűnik majd, mint úgy általában a teliholdak tűnni szoktak.

A holdfogyatkozás az a jelenség, amikor a Hold és a Nap közé kerülő Föld árnyéka részben vagy egészben a Holdra vetül. A Hold nem tűnik el teljesen, hanem narancsszínűvé változik, mert a Föld légköre a Nap fényének egy részét úgy töri meg, hogy az eljut a Holdig. Pontosabban a fénynek csak a vörös színhez közeli része, a kékes árnyalatokat kiszűri a légkör. A Holdon állva tehát nagyjából azt élnénk át, amit a Földön napfelkelte és naplemente idején, mínusz víz vagy oxigén.

Kis probléma, hogy a műsor hétfő hajnali 2:11-kor kezdődik, ekkor lép be a Hold a Föld félárnyékába, 3:07-kor kezdődik a részleges fogyatkozás, 4:11-kor a teljes. Ha azt akarja látni, hogy is néz ki a szuperhold, ha eltakarja a Föld, elég hétfőn 4:46-kor felkelnie, és gyorsan az ablakhoz futnia, a teljes fogyatkozás 4:47-kor lesz, és egészen 5:23-ig tart majd. Innentől visszafelé lépdelünk: először a részleges fogyatkozásnak lesz vége 6:27-kor, végül a Hold kilép a Föld félárnyékából is, de ezt már csak akkor láthattuk volna, ha az ősmagyarok nem állnak meg a Kárpát-medencében, vagy ha épp nem a hajnali műszakban mosogatunk Londonban, ugyanis a Hold hazánkból nézve ekkor már a látóhatár alatt lesz.

Sajnos a meteorológia nem sok jót ígér vasárnap éjjelre/hétfő hajnalra, felhős-borús idő lesz, hacsak megint meg nem vicceli a szakembereket az a sok modell, ami alapján ezt kiszámolták. Az igazán elszántak az Időkép webkameráin kereshetnek olyan helyeket, ahol talán látszik az éjjel, 30-50 kilométeres autózásnyira lévő hely még időben is belefér. De ha inkább az interneten követnék a dolgot, akkor ezen a linken egészen biztosan lesz olyan közvetítés, ahol nem zavarnak be a felhők, és a NASA tévécsatornáján is követik majd az eseményeket. Megéri, mert ilyen speciális holdfogyatkozás nem a közeljövőben lesz ismét. Eleve, teljes holdfogyatkozást is csak 2018-ban láthatunk, szuperhold-fogyatkozás pedig 2033-ban lesz legközelebb.

Persze ha nem szabad szemmel nézzük, akkor nem feltétlenül érdemes a monitoron követni a dolgokat, a másnap az internetre feltöltött képek sokkal látványosabbak lesznek. Ha véletlenül ön, kedves olvasónk, is lő majd jó képeket, és szívesen látná őket viszont az Indexen, küldje a fotót a

tema+szuperhold@mail.index.hu

címre. A levélbe, kérjük, írja bele, milyen felszereléssel és hol dolgozott.

Rovatok