Index Vakbarát Hírportál

Oltást kapott egy űrhajós az űrállomáson

2015. szeptember 28., hétfő 09:20

Lassan jön az influenzaszezon, ideje az oltásnak, lép a NASA is: szinte egyszerre adták be Scott és Mark Kelly űrhajósoknak, de egyikük a Földön van, másikuk pedig a Nemzetközik Űrállomáson.

Az oltás része a NASA nagyszabású ikerkísérletének: a világon először úgy küldtek fel egy űrhajóst, hogy az ikertestvére közben a Földön maradt. Mivel az ikrek genetikailag nagyon nagy százalékban megegyeznek, a küldetés végén az eltérések nagyon fontos információkkal szolgálhatnak az űrkutatási hivatalnak az űrhajósok szervezetét az űrben érő, földitől eltérő körülmények (mikrogravitáció, sugárzás) hatásairól.

Scott egy évet tölt az űrállomáson, közben testvérét is folyamatosan vizsgálják. Az oltások után mindketten vért adnak majd, aztán folyamatosan a küldetés alatt, hogy a végén össze tudják hasonlítani, hogy reagált immunrendszerük az oltásokra.

A tudósok már ma is tudják, hogy az emberi szervezet sok mindenre máshogy reagál mikrogravitációban, az immunrendszer legyengül, ami fertőzésekhez, allergiákhoz vezethet. A tudósok most azt próbálják megérteni, pontosan mi változik meg egy űrküldetés alatt, így később könnyebben tudják őket egészségesen tartani, és ezek az információk a betegségek földi kezelését is átalakíthatják.

Rovatok