Index Vakbarát Hírportál

Szuperhabból készülhet a harckocsik páncélja

2015. szeptember 28., hétfő 10:58

Kínai tudósok felfedeztek egy szuperanyagot, ami annyira könnyű, mint egy léggömb, de olyan erős, mint a fém. Természetesen katonai célokra használnák fel: a habbal úgy lehetne extra páncélzatot húzni a harckocsikra, hogy nem lassulnának tőle (mint más páncélzatok nagy tömegétől).

A habszerű anyagot apró graféncsövekből rakták össze, a stabilitása olyan erős, mint a gyémánté – írják a Chinese Academy of Sciences' Shanghai Institute of Ceramics kutatói. A grafén régóta érdekli a kutatókat, mert kétszázszor erősebb, mint az acél, jól vezeti a hőt és az elektromosságot is.

A most megalkotott habszerű anyag saját súlyának negyvenezerszeresét is elbírja szakadás nélkül – írják a kutatók az Advanced Materials című szaklapban. Akkora nyomást kibír, mint ami az óceánok mélyén, sőt a Mariana-árok alján van.

A kínai kutatók szerint az általuk létrehozott anyag sokkal több külső behatást kibír, mint bármelyik, korábban létrehozott grafénalapú anyag. Ráadásul összenyomható méretének öt százalékára, és még így is visszaáll eredeti formájára, úgy is, ha ezerszer ismétlik meg az összenyomást. 

Rovatok