Index Vakbarát Hírportál

Az öreg madár is jól olvassa a mágneses mezőt

2015. szeptember 30., szerda 08:54

Az idősebb vándormadarak is képesek megtanulni a mágneses mező és a csillagok állása általi orientálódást. A vonuló madarak általában életük első hónapjaiban sajátítják el a tájékozódás képességét. Német kutatók azonban bebizonyították, hogy az idősebb madarak is képesek ezt megtanulni – írja az MTI.

Henrik Mouritsen, az Oldenburgi Egyetem kutatója és csapata vörösbegyeket vizsgált, amelyeket emberi kezek neveltek fel, a madarak egy pillantást sem vethettek a csillagokra. Csak életük második telén tartották őket úgy, hogy láthatták az eget. A szakértők feltételezése szerint a madarak a csillagok alapján állítják be mágneses iránytűjüket.

Kiderült, hogy az idősebb madarak is meg tudják még tanulni a navigálás képességét, még akkor is, ha életük első évében egyáltalán nem láttak csillagot. Orientálódási képességüket egyszerűen később alakítják ki – írta a kutatócsoport a Scientific Reports című szaklapban.

A tanulmány szerzői szerint munkájuk azt bizonyítja, hogy a költöző madarak navigálási képessége lényegesen rugalmasabb az eddig feltételezettnél. A természetbe visszaengedett madaraknak így vélhetően nagyobb esélyük lesz a túlélésre.

A vándormadarak többek között a Föld mágneses mezejének erővonalai mentén orientálódnak. Ezek az erővonalak a sarkvidékeken a Föld felszínére merőlegesek, az Egyenlítőnél pedig csaknem párhuzamosan futnak. A madarak ezeket észlelik és szinte pontosan érzékelik, melyik szélességi körön vannak és merre repülnek.

Ezen kívül a Nap állását használják a tájékozódásra. Az éjszaka repülő madarak számára, mint amilyen a vörösbegy is, a csillagképek szolgálnak orientálódási pontként.

Rovatok