Index Vakbarát Hírportál

Világító tengeri teknőst fedeztek fel

2015. szeptember 30., szerda 13:58

David Gruber a Salamon-szigeteken tanulmányozta júliusban a biofluoreszkálást, arra viszont nem számított, hogy felfedez egy tengeri teknőst is, amely képes erre. Nem tudunk több olyan hüllőről, amelynek megvan ez a képessége, a most lefilmezett cserepes tengeri teknős az első a történelemben, akit észleltünk.

„Úgy nézett ki, mint egy fényes vörös és zöld űrhajó, amikor észrevettem a kamerával” – mondta a kutató a Nationak Geographicnak. A teknős nem a gyakoribb lumineszcencia nevű jelenséggel világít, amelynél az állatok saját kémiai reakcióikkal hozzák létre a hatást, hanem fluoreszkál, azaz az őt érő kék fényt máshogy adja vissza. Ezt a jelenséget már megfigyelték halakban, korallokban, cápákban, rájákban, garnélákban, apró rákokban. Alapesetben figyelemfelkeltés vagy kommunikáció a szerepe. Azt egyelőre nem tudni, a teknős hogyan profitál ebből.

Az egyik magyarázat az lehet, hogy ugyanaz a páncél, ami nappal álcaként szolgál, éjjel segíthet elbújni a fluoreszkáló korallok között. Gruber szerint az is lehet, hogy a vörös szín a páncélon élő algáknak köszönhető, és csak a zöld szín a teknősé.

A közönséges cserepes teknős az egyik legritkább élőlény a Földön, populációja kilencven százalékkal csökkent csak az elmúlt pár évtizedben, ezért nagyon nehéz lesz további kutatásokat végezni vele.

Rovatok