Index Vakbarát Hírportál

Űrszondát csapnak szegény kis Didyholdnak

2015. október 1., csütörtök 11:29

Az üstökösre leszállás már egész jól megy az emberiségnek, viszont arra még mindig nincs megoldásunk, hogy teríthetnénk el egy, a Föld felé tartó aszteroidát. Az Európai Űrügynökség és a NASA most összefog, hogy ez megváltozzon, vagyis közösen csűrnek neki egy szondát egy aszteroidának, hogy megnézzék, vajon mi történik utána.

A küldetés az AIDA nevet kapta (Asteroid Impact & Deflection Assessment), és két űreszköz vesz részt a mérésekben. Az első, AIM nevű feladata lesz a Didymos nevű aszteroida, és annak kis holdja, a Didymoon (Didyhold) alapos feltérképezése (ez utóbbi a fontosabb). Ha ez megvan, az AIM a háttérbe vonul, kiereszt két miniszatellitet, és a segítségükkel megszerzett teljes lefedettséggel, biztonságos távolságból nézi végig, ahogy a Double Asteroid Redirection Test (DART, dupla aszteroidaeltérítő teszt, nagyjából) belecsapódik a Didymoonba. Az ESA mindezt egy hosszabb videóban magyarázza el, érdemes megnézni.

Űrszondát csapnak szegény kis Didyholdnak

A mérés lényege ugyanis pont az lesz, hogy a kisebb darab szikla nagyobb darab szikla körüli pályáját mennyire befolyásolja egy ilyen erőhatás. Patrick Michel, az AIM projekt vezetője szerint ahhoz, hogy bármi esélyünk legyen az aszteroidák elleni védekezésben, nem árt, ha a lehető legtöbbet tudjuk meg az aszteroidák alapvető jellemzőiről. „Miből épülnek fel, honnan jönnek, hogy reagálnak az ütközésekre. Tudnunk kell, hogy milyen hatása van annak, ha egy űreszközzel ütközünk egy ilyen kettős rendszer egy tagjának” – mondta Michel.

A küldetés 2020-ban indul, az európaiak által felügyelt AIM szonda indul hamarabb, a NASA becsapódásért felelős DART-ja 2022-ben megy utána. Az AIDA nem az egyetlen aszteroidákkal kapcsolatos misszió, a NASA szintén a következő évtizedben tervezi elindítani az ARM (Asteroid Redirect Mission, aszteroidaeltérítő küldetés) nevű projektet, melynek lényege, hogy egy sziklát kimozdítsanak az eredeti pályájáról, és elvontassák a Hold közelébe, hogy ott aztán űrhajósok kísérletezhessenek vele.

Rovatok