Index Vakbarát Hírportál

Fura robotot küld a NASA az Europára

2015. október 2., péntek 10:18

Hogyan oldunk meg problémákat egy rendkívül távoli holdon, aminek a nagy része valószínűleg jeges óceán? A NASA ezen a kérdésen gondolkodik: a Jet Propulsion Laboratory (JPL) munkatársai tesztelik a Buoyant Rover for Under-Ice Exploration (BRUIE) nevű vízben lebegő rovert, amely fejjel lefelé képes haladni a jégen.

Amikor beleteszik a vízbe, felfelé lebeg, megfordul, aztán két kerekét használja, hogy a jég alján haladjon. Felszerelték kamerákkal, lámpákkal, és műszerekkel, amivel a jeges vizet tanulmányozhatja. 

A NASA videót is csinált a tesztekről: Alaszka legészakibb pontján, Barrownál tesztelték a rovert, ahol nagyon hasonlóak a körülmények az Europa időjárásához. A teszt sikeres volt, a rover tudott műholddal kommunikálni a jégen keresztül, az viszont egyelőre nincs megoldva, hogy kerül majd a jég alá.

Alaszka legészakibb pontján, Barrownál tesztelték a rovert

A tesztelés célja nemcsak a technológiáról szól, sőt nem is csak az Europáról: hasonló holdakat is bejárhatnának vele, például a Szaturnusz Enceladusát. Sőt, a tudósok szerint ezzel a szerkezettel az ilyen tavakban beszorult metánt is tanulmányozhatják, a permafroszt (örökfagy) területéről felszabaduló gázokat, amelyek hozzájárulnak a klímaváltozáshoz. 

Rovatok