Index Vakbarát Hírportál

Oltják veszettség ellen a rókákat

2015. október 2., péntek 11:03

2015. október 3-18. között oltják be Magyarországon a rókákat veszettség ellen, úgynevezett orális vakcinázással – írja a NÉBIH. Ez azt jelenti, hogy repülőről csalétkeket szórnak ki a rókák által látogatott területekre. Ez az ország területének kétharmadát, 66 884 négyzetkilométert jelent. A csalétek az embernek kellemetlen szagú, belsejében alumíniumos tokban található a vakcina. 

Az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől számított huszonegy napig az illetékes járási főállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el, hogy a rókák minél nagyobb arányban egyék meg a hatóanyagot..

A rókák vakcinázását 1992 ősze óta szervezi rendszeresen az állat-egészségügyi hatóság, évente két alkalommal. A több mint 600 millió forintos költségvetésű program 75 százalékos Európai Uniós társfinanszírozással valósul meg.

A vörös rókák tehetnek az egészről

 A veszettség vírusára a vadon élő és házi emlősállatok egyaránt fogékonyak. Vadállatokban a fertőzés fő fenntartói a vörös rókák. A magyarországi rókaállomány becsült nagysága mintegy 70 ezer. A hazánkban bevezetett szigorú állat-egészségügyi intézkedéseknek (ebnyilvántartás létrehozása, ebek kötelező védőoltásának elrendelése) eredményeként az 1930-as évekre mentessé vált a betegségtől, azonban vadállatokban az 1950-es években észak felől újra megjelent a vírus, és az 1970-es évekre az egész országban elterjedt.

A vadon élő rókák rendszeres vakcinázásával sikerült visszaszorítani, 2005-2010-ig évi tíz alatt maradt, 2011-ben már csak kettő, 2012-ben pedig egy denevérből mutatták ki a vírust. Aztán 2013 szeptemberében az ország középső részén egy rendellenesen viselkedő rókában veszettséget állapítottak meg, majd év végéig összesen 24, 2014-ben pedig 23 esetben mutatták ki a vírust Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyékben. Az utolsó laboratóriumi eset 2014 októberében történt, emberi fertőzés viszont nem fordult elő. 

A szomszédos országok közül Ukrajnában és Románia teljes területén is jelen van a betegség, illetve az idei évben Szlovákiában, a lengyel határ közelében is megjelent rókákban. A Földművelésügyi Minisztérium és az ukrán Agrárpolitikai és Élelmiszerügyi Minisztérium között idén nyáron aláírt megállapodás alapján a közeljövőben magyar közreműködéssel, európai uniós finanszírozásban a Kárpátaljai területen is megvalósul a rókaveszettség-felszámolási program.

Rovatok