Index Vakbarát Hírportál

Elon Musk nem is a Marsot bombázná

2015. október 3., szombat 00:32

A SpaceX és a Tesla vezére, Elon Musk pár hete Stephen Colbert műsorában arról beszélt, hogy ha Mars a bolygó sarkai felett atombombákat dobnánk le, azzal gyorsan fel lehetne melegíteni a bolygót, így pedig akár két-három éven belül is nagyjából lakhatóvá válna.

Ez a terv akkor első hallásra elég furának tűnhetett, viszont csütörtökön Musk egy napenergiával kapcsolatos konferencián pontosította, hogy mire gondolt, amikor a Mars lebombázásáról beszélt. Musk azt mondta, nem a bolygót, hanem a Mars leendő légkörét bombázná.

"Valójában a földi mértékkel mérve nagy, de kevéssé pusztító robbanások sorozatáról beszéltem. Ez olyasmi lenne így, mintha két pulzáló nap lenne a két pólus felett" - magyarázta Musk, aki szerint a fúziós bombák így felmelegítenék a fagyott szén-dioxidot a Marson, ami a bolygón tartaná a meleget, tehát gyakorlatilag üvegházhatást hozna létre, írja a Mashable.

A Popular Science cikke ehhez még azt is hozzáteszi, hogy az, hogy az így létrejövő atmoszféra meddig húzza ki, erősen kétséges, hiszen a Marsnak nem túl erős a gravitációja, ami a bolygóhoz tudná húzni a légkört, ráadásul magnetoszférája sincs, ami miatt a nap felől érkező töltött részecskék folyamatosan lebontanák a létrejövő atmoszférát.

Rovatok