Index Vakbarát Hírportál

90 éve nem láttak itthon ennyi keselyűt

2015. október 5., hétfő 10:46

Majdnem százéves rekord dőlt meg a napokban, egy 19 fős keselyűcsapatot sikerült megfigyelni Magyarországon – írja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Először 15 fakó keselyűt pillantottak meg a megfigyelők Pély közelében, a Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzet területén. A madarak épp az éjszakázáshoz kerestek megfelelő helyet. Még másnap reggel is ott voltak, ekkor már 18-an, majd mikor felrepültek, déli irányból egy 19. madár is csatlakozott hozzájuk. Néhány kör után eltűntek az égen észak-kelet irányába.

Annak ellenére, hogy egyre többször van keselyű-megfigyelés hazánkban, felbukkanásuk még mindig kuriózumnak számít. 2015-ben ez az ötödik alkalom, hogy fakó keselyűt láttak, de egy 1-2 példánynál nagyobb csapat felbukkanására 1926 óta nem volt példa, akkor 11 madarat számláltak.

Külön érdekesség, hogy három madáron egyedi jelölés is volt. Ezekből derült ki, hogy mindhárom madár idén született a szerbiai Uvac szurdokban, amely a faj utolsó menedékeinek egyike a Balkánon.

Nem volt mindig ilyen ritka látvány a keselyű, a Kárpát-medencében egészen a múlt század közepéig három faj, a fakó-, a barát- és a dögkeselyű is rendszeresen előfordult. A Kárpátok hegyei megfelelő fészkelőhelyet, az Alföld több tízezer ridegen tartott jószága pedig bőséges táplálékforrást biztosított számukra. 

Kipusztulásuk okai összetettek és egyértelműen az emberi tevékenységre vezethetők vissza. A vadászok nem lencsevégre, hanem puskavégre kapták a madarakat, fészkelés közben pedig a szülőmadár elpusztítása után a tojásokat vagy fiókákat is kiszedték a fészekből. Európában az utolsó előtti pillanatban kaptak észbe a szakemberek, mára a Spanyolországban és a Balkánon folyó komoly természetvédelmi sikereket elért programok bizonyítják, hogy a keselyűknek igenis van még keresnivalója a kontinensen és az egészséges ökoszisztémában betöltött helyük vitathatatlan.

Rovatok