Index Vakbarát Hírportál

Atomvillanás szemből, ahogy még sose láttuk

2015. október 6., kedd 10:56

Az atomrobbanás gombafelhője olyan, mint a szibériai tigris. Lenyűgöző, fenséges látvány, és csak úgy sugárzik belőle a zabolátlanság, de épp ezért mindenki csak kontrollált keretek között szeretné látni őket, nem a hátsó kertben.

Volt idő, amikor a nukleáris fegyverek robbanásai turistalátványosságnak számítottak – részben azért, mert az amerikai hadsereg a Bikini-atollhoz hasonló egzotikus helyeken tesztelte az atombombáit. De a nevadai sivatagban elvégzett atomkísérletek is lenyűgöző látványt nyújtanak.

Hasonló filmeket már láthattunk, de ezeket még nem. Az 1955-ös, Operation Teapot (Teáskanna Hadművelet) fedőnevű nukleáris tesztekről készült filmeket csak most hozták nyilvánosságra.

A kiváló minőségű felvételek a robbanástól több mérföldnyi távolságra készültek. (Általában 8 mérföld volt az ideális távolság a gombafelhőtől; ilyen távolságból az atomrobbanás nem jelent közvetlen veszélyt.) A nevadai sivatag a filmezéshez ideális helyszín: a sík terep miatt a robbanás sokkal közelebbinek tűnik.

Rovatok