Index Vakbarát Hírportál

Kész a legnagyobb mesterségeshullám-verő

2015. október 6., kedd 15:01

Hollandiában felavatták azt a berendezést, amellyel a legnagyobb mesterséges hullámokat lehet előidézni; a cél az árvíz elleni védekezés hatékonyabbá tétele – írja az MTI.

Az átadáskor Melanie Schultz van Haegen holland infrastruktúraügyi miniszter elmondta, hogy az új eszközzel tesztelni lehet, mi történik, ha óriási hullámok csapnak le a holland gátakra. Az avatáskor előidézett ötméteres hullám a dísztribün lábánál csapódott le, befröcskölve a minisztert és a vendégeket.

Hollandia egyes részei tengerszint alatt terülnek el, ezért az árvíz elleni védekezés az ország egyik legfontosabb kérdése.

A csatorna végén egy függőleges fal van, amit előre és hátra lehet mozgatni; ez állítja elő a nagy hullámokat.

– magyarázta Bas Hofland szakértő.

A négy dugattyú által mozgatott, hét méter magas fémlemez segítségével egy 300 méter hosszú, 5 méter széles és 9,5 méter mély csatornában lehet hullámokat előállítani. A Delta Flume nevű eszközhöz egy kilencmillió literes víztartály csatlakozik, amiből másodpercenként 1000 litert lehet kiszivattyúzni.

A gátjainkat és a dűnéinket akarjuk tesztelni, de ezt kicsinyített modellekkel nem tudjuk megtenni. Ezért van szükség életnagyságú gátakra és dűnékre, amit ezzel a berendezéssel biztosíthatunk.

– mondta Bas Hofland.

Rovatok