Index Vakbarát Hírportál

Eszközhasználó volt az ős-ősember?

2015. október 7., szerda 14:21

Eszközhasználó lehetett, két lábon járt, de a fák ágain is biztonsággal mozgott a Homo naledi, az ember távoli, ősi rokona – írja az MTI.

A Homo naledi maradványai egy dél-afrikai leletegyüttes részei. Az új elemzés a kéz- és lábcsontokra koncentrált. A kutatók szerint a kéz olyan modern jegyeket hordoz, amik inkább csak a kései homofajokra, köztük a modern emberre és kihalt rokonára, a neandervölgyire jellemzők.

A mai ember kézcsontjaival és kézizmaival igen összetett, pontos mozdulatokat tehet, és a tenyérrel szembe forduló hüvelykujj segítségével nagy erővel tud fogni is. A viszonylag rövid hüvelykujjú mai majmoknak ez sokkal nehezebb feladat. A Homo naledi kézcsonjtai viszont arra utalnak, hogy a faj valószínűleg rendelkezett ilyen képességgel.

A jellegzetességeket, amiket elsősorban a csuklón láthatunk, eddig csak a neandervölgyinél és a modern embernél találtuk meg. Ezek eszközhasználatra utalnak, mivel a végtagok alakját a szerszámok, főként az összetett eszközök készítése és folyamatos használata változtatja meg.

– mondta Tracy Kivell, a Kenti Egyetem munkatársa.

A leleteket a Johannesburg melletti Cradle of Humankind nevű, világörökségi listán szereplő terület egyik barlangjában, a Rising Starban találták. Szerszámok nem kerültek elő, bár az is igaz, hogy eddig még csak a barlang egy kis részét tárták föl.

A régészek nagyjából 15 egyed majdnem 150 csontját találták meg. Ezek között volt egy egészen épen maradt darab: egy felnőtt jobb keze, amiről csak a csukló külső bütyke hiányzik.

A 107 lábcsont közt egy jó állapotban fennmaradt felnőtt jobb lábat is találtak. Ennek a formája is a modern emberére emlékeztet; ez arra utal, hogy a naledi jól tudott két lábbal a földön járni. A lábujjak viszont különböznek a modern emberétől, és a láb boltozata is alacsonyabb. Az egyik kutató, William Harcourt-Smith szerint ez arra utal, hogy a naledi nappal főleg a talajon járt, de a ragadozók elől a fákon rejtőzhetett el.

A Homo naledi korát még mindig nem sikerült meghatározni, de a kutatók már dolgoznak rajta. A naledi testének jellegzetességei, például a mellkasa és válla formája alapján a tudósok feltételezik, hogy a homo evolúciós családfa alapjainál helyezkedhet el.

Rovatok