Index Vakbarát Hírportál

Molylepkékkel bombázzák az amerikai gyapotföldeket

2015. október 7., szerda 17:11

Talán hallott már a Pectinophora gossypiella nevű molylepkefajról, bár ez se az a név, amit minden reggel bemondanak a Kossuthon. Mindegy. A lepkét úgy ismerik, mint a gyapotföldek legszörnyűbb kártevőjét. Ázsiában őshonosnak számít, a világ minden más részén invazív fajnak, de mindenhol kártékony féregnek tartják.

Az amerikai gyapotföldekre a lepke komoly fenyegetést jelent, úgyhogy a Mezőgazdasági Minisztérium kitalált egy kísérleti programot, amivel semlegesíthetnék őket. Hamarosan hozzá is látnak: repülőgépekről, szárny alól indítva szórnák végig molylepkékkel a termőföldeket.

Hogy miért? Tényleg nem tűnik logikusnak: drónnal sokkal könnyebben és hatékonyabban célba juttathatják őket a gyapotföldön. Ez egyelőre csak a kísérleti program.

Ja, hogy miért szórnak kártevőket a veteményre? Ehhez már az Állat- és Növényegészségügyi Szolgálat zsenije kellett. A lepkéket ugyanis laborban átszínezték (hogy könnyebben meg lehessen különböztetni őket az eredetiektől), majd besugárzással sterilizálták őket. A lepkék ugyanis a szaporodásuk miatt pusztítják a gyapotot: ide fészkelik be  lárváikat párosodás után. Ha azonban átrágják magukat a gyapot rostjain, az csökkenti a gyapot minőségét, mi meg büdösödhetünk nájloningben és műszálas zokniban.

A csavar: a repülőről leszórt steril lepkék nem tudnának szaporodni. Párzani, azt igen, de a reprodukció elmaradna – vagyis nagyjából ugyanazt a funkciót töltenék be, mint a frontkatonák közé repülőről leszórt guminők. Élőben így megy ez:

Molylepkékkel bombázzák az amerikai gyapotföldeket

Nem biztos, hogy a terv beválik, de túl nagy kockázatot nem vállalnak vele. Ezt még mindig egyszerűbb végrehajtani, mint egyesével kotont húzni minden felajzott molylepkére, és annál nagyobb hülyeség úgysem lehet, mint amikor acetaminofenbe áztatott egértetemeket dobáltak ki Guam fölött helikopterekből, hogy így fékezzék meg a kígyószaporulatot.

Rovatok