Index Vakbarát Hírportál

Ritka madarat talált egy tudós – úgyhogy megölte

2015. október 13., kedd 13:19

Chris Filardi, az Amerikai Természettudományi Múzeum csendes-óceáni programjának igazgatója még múlt hónapban találkozott a bajszos halción nevű nagyon ritka jégmadárféle egy példányával a Salamon-szigeteken. Kollégáival el is készítette a fotót, amely a valaha készült első felvétel volt egy hím bajszos halciónról.

Az első híradások szerint az állatot ezután "begyűjtötték további tanulmányozásra", de csak a napokban derült ki, hogy ez valójában azt jelenti, hogy a ritka állatot megölték, hogy jobban meg tudják vizsgálni. Ami tényleg könnyebb, ha nem akar közben elrepülni. Az eset persze óriási felháborodást váltott ki.

Filardi azzal védekezett, hogy nem szórakozásból pusztította el az állatot, és az, hogy ritkán látni őket, amúgy se jelenti azt, hogy veszélyeztetett fajról lenne szó, a helyi törzsek számára nem különösebben szokatlan látvány. Filardi szerint teljes mértékben az előírások szerint járt el, a begyűjtött példány pedig lehetővé teszi a faj minden eddiginél alaposabb megismerését.

A tudós véleményével nem minden kollégája ért egyet. Egyikőjük, Marc Bekoff ökológus-evolúciós biológus a Huffington Postban fejti ki, hogy a tudomány, természetvédelem és hasonló nemes célok érdekében állatokat ölni nem éppen előremutató tudományos magatartás.

Mostanában a közvélemény egyébként is különösen kiélezett a különleges állatok legyilkolására, miután egy amerikai fogorvos még júliusban levadászta Cecilt, a zimbabwei oroszlánt.

Rovatok