Index Vakbarát Hírportál

Titokzatos objektumot találtak az űrben

2015. október 15., csütörtök 14:53

Rejtélyes objektumokat vett észre egy közeli csillag körül a Kepler űrtávcső. Az észlelt objektumok szabálytalan alakúak, és szabálytalan időközönként haladnak el a csillag előtt. A jelenség magyarázatára egyelőre nem találtak meggyőző természetes okok a kutatók. Komoly csillagász nem szívesen dobálózik az idegen intelligens létformákkal, de ezt az eshetőséget is vizsgálják.

A KIC 8462852 jelű csillag csak 1500 fényévre található tőlünk. A Kepler gázóriásokat keresett csillag körüli pályán, ehhez a a csillag által kibocsátott fénymintában tapasztalt változásokat figyelte, mert ha valami elhalad a távcső és a csillag között, időlegesen kitakarja a fényt. Először négy éve vette észre a fura objektumokat, és azóta minden mérés ugyanazt az eredményt hozta. Vagyis hogy nem tudják, mik azok.

Sose láttunk még semmi olyasmit, mint ez a csillag. Nagyon furcsa volt. Azt hittük, hibásak az adatok vagy a távcső, de mindent rendben találtunk

– mondta Tabetha Boyaijan, a Yale Egyetem kutatója, aki az eredményeket közlő tanulmány vezető szerzője.

A kutatókat különösen két észlelés zavarta össze. Az egyiknél a csillag fénye 15 százalékot esett, a másiknál az elsötétülések egy egész sorozatnyi gyors pislákolást alkottak. Bármi is haladt el a csillag előtt, vagy nagyon nagynak, vagy nagyon soknak kellett lennie.

A jelenség magyarázatát még keresik. Már kizárták, hogy porkorong vagy valamilyen ütközésből származó törmelék lehet az oka. Az egyetlen természetes ok, amit el tudnak képzelni, hogy egy egész raj üstökös haladt el a csillag előtt, amikor egy közeli csillag esetleg megzavarhatta az üstökösök pályáját. Ugyanakkor a kutatók szerint egyelőre ez a forgatókönyv se tudná teljesen megmagyarázni, amit a Kepler látott. A következő lehetséges magyarázat, hogy épített objektumokról van szó.

Az idegenek mindig a legutolsó hipotézis, ami felmerülhet, de ez úgy néz ki, mint amit egy idegen civilizáció építene

– mondta Jason Wright a Penn State Egyetemről.

A következő lépésben ezért rádiójelek után is kutatni fognak a régióban, amelyek esetleg megerősíthetnék, ha valóban valamilyen intelligens létforma repkedne a környéken.

Rovatok