Index Vakbarát Hírportál

Vadonatúj képek érkeztek a Jupiterről

2015. október 15., csütörtök 08:30

Új képeket készített a Jupiterről a Hubble űrtávcső. A felvételeken eddig nem ismert részletek láthatók a bolygó Nagy Vörös Foltjáról, és a képekből 4k felbontású videót is készített a NASA.

A Hubble már huszonöt éve küldi a világűrről készített képeit, és a kezdeti gubancok után számos értékes megfigyeléssel segítette a kutatók munkáját. Az újabb és erősebb utód, a James Webb űrtávcső 2018-ra tervezett munkába állításával azonban új feladat vár a Hubble-re, a Naprendszerünk bolygóit figyelteti vele a NASA. A Jupiter nyitja a sort, de a következő években sorban az Uránusz, a Neptunusz és a Szaturnusz is a kamerája elé fog kerülni. A most érkezett képek ennek az új küldetésnek az első gyümölcsei.

A leglátványosabb eredmény a Nagy Vörös Folt, vagyis a Jupiter légkörében évszázadok óta tomboló, több mint három Földnyi méretű anticiklon alaposabb megfigyelése. A kutatók egy eddig nem látott, fonalszerű képződményt fedeztek fel a foltban, és a képek azt is megerősítik, hogy a folt zsugorodik: a leghosszabb tengelye 2014-hez képest 240 kilométerrel rövidült meg. Szintén új felfedezés a Jupiter egyenlítőjétől északra észrevett, ritka hullám a légkörben.

 A NASA kutatói egy 4k felbontású videót is közzétettek, amelyen a Hubble képeiből készített animáció látható a bolygó forgásáról:

Rovatok