Index Vakbarát Hírportál

Sikítoznak az atomok összeolvadás közben

2015. október 16., péntek 12:28

Látványos, vagy inkább hangzatos videót adott ki az MIT Plazmatudományi és Fúziós Központjának (PSFC) egyik tudósa. A felvételen egy rövid fúziós reakció zajlik, amely hátborzongató hangeffekttel jár együtt.

A fúziós reaktorokban addig hevítik a reakcióhoz használt gázokat, amíg a villámgyorsan száguldozó részecskéik egymásba ütköznek, és összeolvadva óriási energiamennyiséget szabadítanak fel. A cél a felszabaduló energia tárolása és elektromos árammá alakítása, ami óriási előnyökkel jár a hagyományos, maghasadásra épülő nukleáris reaktorokkal szemben: bőségesebb nyersanyagellátás, több energia, kevesebb környezetszennyezés, nagyobb biztonság.

Legalábbis ez a terv papíron, de a gyakorlatban még nem sikerült megoldani a dolgot. A kísérleti fúziós reaktorokban egyelőre nem tudják elég ideig fenntartani a reakciót, nagyon kis léptékű az energiatermelés, és az egész folyamat több energiát emészt fel, mint amennyit termel – bár a Lockheed Martin azt állítja, már tíz éven belül megépítenek egy valóban használható reaktort.

A PSFC-ben az Alcator C-Mod nevű plazmafúziós reaktorral folynak kísérletek. A teherautó méretű, hengeres gépezetben egy gyűrű alakú, üreges mágneses kamrában próbálják helyben tartani és fúzióra ösztönözni a plazmát. A kamra falán található egy ablak, amelyen keresztül szabad szemmel is látszik a folyamat:

Theodore Golfinopoulos, a reaktorral dolgozó egyik fizikus készített egy néhány másodperces videót is, amelyen látszik, ahogy az ablakon keresztül felvillan a fuzionáló plazma. De nemcsak látszik, hanem hallatszik is. A videón a villanást kísérteties, sikolyszerű hang kíséri:

Rovatok