Index Vakbarát Hírportál

Vakondlábú és madárfejű dinót találtak

2015. október 19., hétfő 14:37

Agyarakkal és rengeteg foggal felvértezett óriási szárnyas gyík maradványait találták meg Utahban - írja az MTI. A pteroszauruszok közé tartozó teremtmény éles fogaival és nagy fejével lesújtva ragadta meg krokodilhoz hasonló áldozatait.

Az őslénykutatók szerint ez első ismert triászkori pteroszauruszkövület Észak-Amerikából, és a felfedezés azért is jelentős, mert pótolhatja a hiányzó láncszemet a korai, kisebb pteroszauruszok és a későbbi, nagyobb példányoktól származó fosszíliák sorában. Az egyelőre név nélküli ősgyíkot egy egyetemista fedezte fel tavaly, a lelőhely egy 136 kilogrammos homokkőtömbjének a vizsgálatakor. Az állat koponyája és szárnycsontjai kiváló állapotban maradtak fenn, ami ritkaságnak számít a pteroszauruszok esetében.

A utahi Brigham Young Egyetem paleontológusaként dolgozó Brooks Britt a Gerinces-paleontológiai Társaság dallasi konferenciáján ismertette az előzetes eredményeket, amelyeket várhatóan jövőre publikálnak egy tudományos folyóiratban.

A Utah és Colorado határán működő Nemzeti Dinoszaurusz Múzeum szomszédságában hat évvel ezelőtt feltárt lelőhelyen nyolc különböző, feltehetőleg eddig ismeretlen állat maradványait azonosították a szakemberek. A leletek közt van egy furcsa külsejű hüllő, amelynek feje madáréhoz, lába vakondéhoz hasonlít, a farka végén karom található, továbbá számos apró, krokodilszerű teremtmény, hátukon páncéllal, valamint két különböző húsevő dinoszaurusz.

A szakemberek szerint a feltárt fosszíliák egészen ritka bepillantást engednek a triászkori Észak-Amerika nyugati részének sivatagi életébe.

Rovatok