Index Vakbarát Hírportál

Élőben közvetít a tévé egy agyműtétet

2015. október 20., kedd 17:00

Október 25-én a fél világ tudomást szerezhet arról, hogy mi van a 49 éves Greg Grindley fejében, de nem a gondolatait fogjuk látni, hanem az agyában turkáló sebészek szikéit. A 49 éves amerikai férfin ugyanis agyműtétet hajtanak végre a clevelandi egyetemi kórházban, hogy enyhítsék a Parkinson-kór miatti panaszait.

A műtétet a National Geographic tévécsatorna fogja közvetíteni a világ 171 országában, 45 nyelven. Grindley szerint rémisztő a műtét, de nagyon bízik benne, hogy ezzel javul az állapota, és egyben azt is megmutathatja másoknak, hogy nem szabad feladni a küzdelmet. 

Több robotkamera és két kézikamerás operatőr dolgozik majd a műtőben, és két órás lesz az adás. Grindley végig ébren lesz, és képes lesz beszélni. A férfi nem sokkal azután észlelt nyilallást a jobb kezében és a tricepszében, hogy 2004-ben leszerelt az amerikai haditengerészettől. 38 évesen ment el vele az orvoshoz, amikor már nem tudta többé figyelmen kívül hagyni a fájdalmat.  

Krónikus és súlyosbodó mozgási rendellenességet állapítottak meg nála, és ezután teljesen felfordult az élete. Az viszont nem illett a személyiségéhez – mondta Grindley a People magazinnak –, hogy negatívan álljon hozzá a betegségéhez, és inkább úgy döntött, hogy megpróbál előrelépni.

Rovatok